Učitavanje sajta

Ženska medresa u Tutinu

Ženska medresa u Tutinu

Područje opštine Tutin se nalazi na jugoistočnom dijelu Sandžaka, odnosno na jugozapadu republike Srbije. Opština Tutin je sredina kojoj prirodni pejzaž daju Pešterska visoravan, tutinska kotlina, planina Ponor i rijeke: Ibar i Vidrenjak.
Nalazi se okružena novopazarskom, sjeničkom, rožajskom, istočkom i opštinom Zubin Potok. Opština zahvata prostor od 741 km2, u kojoj se nalazi 96 naselja, na nadmorskoj visini od oko 1.000 metara gdje vlada umjereno-kontinentalna i planinska klima.
Danas opština Tutin, broji oko 37.000 stanovnika, a stanovništvo čine Bošnjaci 98% i 2% ostali. Područje opštine Tutin je bogatog prirodnog i skromnog privrednog potencijala gdje su poljoprivreda i zanatska djelatnost glavni izvori prihoda ovog stanovništva.

Ženska medresa u Tutinu  je srednja vjerska škola, internatskog tipa, koja je počela sa radom 12. septembra 2013. godine.

Nastala je iz potrebe za školovanjem ženske djece, u duhu Islama, a u skladu sa vremenom u kojem živimo. Izgradnju zgrade Medrese finansirali su vjernici sa ovog područja. Internat medrese je opremljen na zavidnom nivou, posjeduje kuhinju, TV salu, kablovsku televiziju, Wi-Fi, prostorije za dnevni boravak, mesdžid, biblioteku, informatički kabinet, centralno grijanje.

Školovanje učenica je besplatno. Troškove boravka u internatu, ishranu i plate profesora finansiraju vjernici.

Zgrada Medrese nalazi se u strogom centru grada.

U Ženskoj medresi u Tutinu se izučavaju sljedeći predmeti:

  • vjersko-obrazovnog područja (kiraet, akaid, fikh, tefsir, hadis, povijest islama, ahlak)
  • jezičkog područja (bosanski, arapski, turski i engleski jezik),
  • prirodno-matematičkog područja (matematika, biologija, informatika) i
  • društvenog područja (historija, geografija, pedagogija, psihologija, filozofija, sociologija)

Vannastavne aktivnosti

Značajan doprinos razvijanju vrlina učenica Medrese daju njihove vannastavne aktivnosti koje se organizuju pod vodstvom predmetnih profesora. U Medresi djeluje nekoliko različitih sekcija kao što su:

  • Horska sekcija- učenice koje pohađaju horsku sekciju učestvuju na različitim manifestacijama u Medresi, gradu, džematima, različitim prigodama.
  • Sportska sekcija- učenice koje učestvuju u sportskoj sekciji predstavljaju Medresu na takmičenjima u odbojci i stonom tenisu.
  • Sekcija za učenje Kur’ana napamet - učenice koje pohađaju ovu sekciju u kratkom roku pokazuju značajne rezultate.
  • Recitatorska sekcija - učenice zauzimaju visoka mjesta na recitatorskim takmičenjima u gradu i regionu.

U Medresi se različitim povodima redovno održavaju tribine koje organizuju učenice.

Ekskurzije

Uprava Medrese na kraju svake školske godine organizuje ekskurzije za učenice Medrese na različitim relacijama. Destinacije na kojima se izvode ekskurzije su napodručju Republike Turske i Bosne i Hercegovine.

Izleti

Učenice Medrese sa svojim profesorima i vaspitačima u sklopu van nastavnih aktivnosti organizuju redovne izlete u prirodu na području opštine Tutin.

Adresa:

Pesterska br. 4, Tutin, Srbija
+38120 812 889
zenskamedresaututinu@hotmail.com

TOP