Učitavanje sajta

Opšte vijesti

Aktivnosti Mešihata Sandžaka

Na ahiret preselio dr. Jusuf al-Karadavi

Danas je u 96. godini života na ahiret preselio dr. Jusuf al-Karadavi, jedan od najvećih islamskih autoriteta i poznavalaca šerijatskog prava današnjice.

Detaljnije
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Obavještavamo javnost da je dana 12. 12. 2021. godine u Beogradu održana sjednica Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije, na kojoj je, na osnovu odluke sa prethodne sjednice planirano da se definiše izborno tijelo za izbor reisu-l-uleme IZS, da se usvoji pravilnik o izborima kao i druge radnje u skladu sa Ustavom Islamske zajednice Srbije.

Detaljnije
PREDSTAVNICI SZO U SRBIJI POSJETILI ISLAMSKU ZAJEDNICU SRBIJE

Reisu-l-ulema, Sead ef. Nasufović, zajedno sa svojim saradnicima, muftijom sandžačkim, Senadom ef. Halitovićem, i koordinatorom vjersko prosvetne službe, Kemalom ef. Hasanovićem, dana 30.03.2021. u svom kabinetu u Novom Pazaru, primio je predstavnike Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji, dr. Marijan Ivanuša i Miljan Rančić koordinator za vanredne situacije pri kancelariji za SZO u Srbiji.

Detaljnije
VEČERAS NASTUPA MUBAREK NOĆ - LEJLETU-L-BERAT

Mubarek noć Lejletu-l-berat, po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice Srbije nastupa u akšam, u subotu, 27. marta 2021. godine.

Detaljnije
Predstavnici Zavoda za javno zdravlje posjetili Mešihat IZ-e Sandžaka

Dr. Šefadil Spahić direktor Zavoda za javno zadravlje i  dr. Safet Ganić specijalista epidemiologije posjetili su danas Mešihat Islamske zajednice Sandžaka i tom prilikom se sastali sa muftijom Senadom ef. Halitovićem i njegovim saradnicima.

Detaljnije
Primjer dobra: Dvojica braće sagradili džamiju u svojoj mahali i otvorili je uoči dobre noći Lejletul-Miradž

Dvojica braće, Nezir Šuntić i Nedžad Šuntić sagradili su džamiju na svojoj zemlji i otvorili je u oči mubarek noći Miradža.

Detaljnije
LEJLETUL-R-REGAIB - ODABRANA NOĆ

Lejletul-regaib prva je od tri odabrane noći koje najavljuju dolazak Ramazana.

Detaljnije
PRIJEPOLJE - UPRILIČEN SASTANAK PREDSTAVNIKA RIJASETA ISLAMSKE ZAJEDNICE SRBIJE, SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE, KATOLIČKE CRKVE I LOKALNE VLASTI

Dana 3. februara 2021. godine Prijepolje je posjetio prvi čovjek Rimokatoličke crkve u Srbiji, nadbiskup i metropolit beogradski monsinjor Stanislav Hočevar sa saradnicima.

Detaljnije
OSNOVNI SUD U SJENICI DONIO RJEŠENJE O PONOVNOM UKLJUČENJU GRIJANJA ZA SULTAN VALIDE DŽAMIJU

Osnovni sud u Sjenici naložio je Opštini Sjenica i aktuelnom predsjedniku te opštine Munibu Mujagiću da odmah uspostavi pređašnje stanje isporuke grijanja za Sultan Valide džamiju, kao prije 27. novembra ove godine.

Detaljnije
SAOPĆENJE ZA JAVNOST POVODOM POKUŠAJA STOPIRANJA RADOVA NA IZGRADNJI DŽAMIJE I ISLAMSKOG CENTRA U NOVOM PAZARU

Obavještavamo našu javnost da je jutros oko 7:30č postavljena barikada na putu prema započetoj izgradnji Islamskog centra u Novom Pazaru kod Velikog groblja, čime su blokirani dalji radovi na izgradnji koje sprovodi Islamska zajednica Srbije, kao tradicionalna vjerska zajednica muslimana u Srbiji sa punim pravnim subjektivitetom i historijskim kontinuitetom više od 150 godina.

Detaljnije
DJECA U OBDANIŠTU "NAHLA" OBILJEŽILA DAN SANDŽAKA

20. novembar - Dan Sandžaka obilježila su djeca u obdaništu "Nahla" koje je u sklopu džamije u naselju Bajevica.

Detaljnije
SAOSJEĆANJE SA PORODICAMA ŽRTAVA ZEMLJOTRESA U IZMIRU

31.10.2020.   Muftija Mešihata Islamske Zajednice Sandžaka, Senad ef. Halitović uputio je pismo ambasadoru Republike Turske Tanju Bilgiçu u kome je izrazio saosjećanje sa porodicama žrtava zemljotresa koji je zadesio Izmir.

Detaljnije
TOP