Učitavanje sajta
Aktivnosti

IKRAR DOVA I ISPRAĆAJ ZA 205 HADŽIJA

IKRAR DOVA I ISPRAĆAJ ZA 205 HADŽIJA

U prepunoj dvorani Pendik, u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice Srbije, 24. jula 2019. godine priređena je svečanost povodom ispraćaja hadžija koji ove godine odlaze u realizaciji Islamske zajednice Srbije. 


Pored budućih hadžija i hadžinica, njihovih porodica, velikog broja građana i upošljenika Islamske zajednice Srbije, svečanosti su prisustvovale i mnoge zvanice između ostalih:
Predstavnik Ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata Ibrahm Abdulmaki
Dr. Jasmina Curić, predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća,
Dr. Sulejman Ugljanin predsjednik SDA Sandžaka,
Prof. Dr. Hašim Mekić, predsjednik izvršnog odbora BNV-a
zamjenik predsjednika SDA Sandžaka Salih Hot
generalni sekretar SDA Sandžaka Ahmedin Škrijelj
Predsjednik Opštine Tutin, Kenan Hot sa predsjednikom Skupštine opštine Tutin
Predsjednik Opštine Sjenica Hazbo Mujević,
Načelnik gradske uprave Grada Novog Pazara Džemil Divanefendić
Član gradskog vijeća Grada Novog Pazara Mirsad Jusufović
Odbornik u skupštini Grada Novog Pazara Edin Kolašinac

Buduće hadžije i hadžinice su na svečanosti u njihovu čast mogli čuti poruke koje su im imali poslati Reisu-l-ulema Sead ef. Nasufović i Muftija sandžački mr. Senad ef. Halitović.

Muftija sandžački je između ostalog u svom obraćanju rekao je da u Meki i Medini gde borave hadžije, svako mesto i obred podsećaju na istinu i upućuju određenu poruku iz koje treba izvući pouku i načiniti promenu u životu.
"Molim iskreno Allaha da svim hadžijama iz čitavog svijeta, hadžijama sa naših prostora ma u čijoj organizaciji da idu, olakša i primi hadž. Molim Allaha dž. š. da im primi dove i ibadete, te da podari svako dobro njima i njihovim porodicama, da nam se hadžije zdrave i očišćene od grijeha vrate. Moja molba je da hadžije dove za jedinstvo i oprost grijeha za našu braću i sestre u Sandžaku i širom svijeta”.

Reisu-l-ulema Sead ef. Nasufović je poselamivši skup istakao da je ova svečanost između ostalog i manifestacija bošnjačkog jedinstva. Tom prilikom je čestitao novoizabranoj predsjednici Bošnjačkog nacionalog vijeća, dr. Jasmini Curić, izbor na tako važno mjesto i poželjevši joj uspeha u budućem radu poručio da nije sama i da su Bošnjaci uz nju, te da nastavi raditi uzdignute glave i hrabro.

Budućim hadžijama Reisu-l-ulema je poslao poruku u kojoj je između ostalog kazao: "U Meki se istina vidi, u Medini se istina čuje, a u Qudsu i svom ostalom svijetu se istina oseća. Onaj koji je u sebi ikada osjetio istinu, osjetio je potrebu da tu istinu i vidi i čuje. Allah dragi je teškim grijehom okarakterisao to kada saznamo da će neko poći put hadža, da za njega jednu ružnu riječ kažemo. To je prva počast koju Allah dž. š. ukazuje hadžiji, da se o njemu ne smije ništa ružno govoriti”.

Horovi Stambol i Isa-beg su svojim ilahijama upotpunili ugodne trenutke ovog događaja, a na kraju, nakon iščitavanja imena i predstavljanja budućih hadžija, glavni vodič ovogodšnje grupe od 205 hadžija i zamjenik muftije sandžačkog, mr. Muhamed ef. Demirović je proučio Ikrar dovu.

Hadžije će ove godine putovati u tri grupe, gdje prava grupa kreće put Meke i Medine 26. druga grupa 28. i treća grupa 29. jula i tamo ostaju do 22. odnosno 23. avgusta 2019. godine.

TOP