Učitavanje sajta
Aktivnosti

Sa gradonačelnikom o obnovi Ejup-begove džamije

Sa gradonačelnikom o obnovi Ejup-begove džamije

Predstavnici Rijaseta Islamske zajednice Srbije, Mešihata sandžačkog, novopazarskog medžlisa bili su na sastanku kod gradonačelnika Novog Pazara povodom aktivnosti u procesu obnove Ejup-begove džamije.

Kasim ef. Dervišević kao predsjednik Odbora Medžlisa Islamske zajednice Novi Pazar, Hasib ef. Suljević u svojstvu glavnog imama novopazarskog medžlisa i Omer Bronja, sekretar Mešihata Islamske zajednice Sandžaka u razgovoru sa gradonačelnikom su istakli da je Islamska zajednica Srbije, kao narodna vjerska zajednica, svesna procesa koji sve vjerske zajednice moraju da prođu prilikom zahtjeva za povraćaj imovine.

Rečeno je na sastanku da je zbog javnosti bitno staći da zakon nalaže da je Agencija za restituciju glavna adresa kojoj se treba obratiti i čekati na njenu dozvolu, te da nakon toga Islamska zajednica Srbije može razgovarati sa predstavnicima lokalne samouprave o saradnji i daljim koracima ka realizaciji tog projekta.

Ovom prilikom gradonačelniku je data na uvid projektna dokumentacija koju Rijaset Islamske zajednice Srbije priprema da preda agenciji za restituciju, gdje pored dokumentacije postoji spreman i arhitektonsko-urbanistički projekat koji je projektovao arhitekta Tarik Brunčević.

U slučaju odobrenja povraćaja vakufske imovine, koja pripada svim muslimanima, Islamska zajednica Srbije očekuje podršku lokalne samouprave u tom projektu. 

Gradonačelnik je na sastanku istakao i potvrdio da lokalna samouprava nema nadležnosti nad povraćajem te imovine i složio se da odluku za povraćaj te vakufske imovine donosi Agencija za restituciju.

Ukoliko Agencija za restituciju odobri povraćaj te vakufske imovine, lokalna samouprava je otvorena za dalje korake i saradnju kao i što je uvijek otvorena za sve svoje građane.

Na kraju sastanka predstavnici Islamske zajednice Srbije su se zahvalili gradonačelniku na prijemu i istakli da je Islamska zajednica Srbije, zajednica svih muslimana i da su vrata za saradnju otvorena prema svima koji žele biti na hzmetu i u službi ovog naroda.

Tagovi:
TOP