Učitavanje sajta
Aktivnosti

U prvom upisnom roku Sinan-beg medresu upisalo 28 muškaraca i 19 djevojaka

U prvom upisnom roku Sinan-beg medresu upisalo 28 muškaraca i 19 djevojaka

Sinan-beg medresa je 15. juna 2019. godine organizovala prijamni ispit za novu generaciju muških medresanata i za prvu generaciju ženskog novoformiranog odeljanja medrese u Novom Pazaru.

Medresa će tako biti bogatija za novu generaciju od dvadeset osam muškaraca, kao i za prvo odeljenje ženske Sinan-beg medrese koju je za sada upisalo devetnaest djevojaka.

Tom prilikom novoupisanim medresantima je upriličen prijem kod muftije sandžačkog, mr. Senada ef. Halitovića i zamjenika muftije mr. Muhameda ef. Demirovića, koji su u razgovorima sa medresantima dobili odgovore na pitanja kakvu medresu učenici žele, šta od nje i od profesora očekuju.

U saopštenju Sinan-begove medrese se navodi da su zadovoljni odazivom svršenika osnovnih škola koji su izrazili želju da upišu medresu, ali takođe, kako se navodi, veoma su zadovoljni kvalitetom znanja koje su budući medresanti i medresantice pokazali na prijamnom ispitu, što je veoma bitno za dalji rad i razvoj mladih u duhu islamskog obrazovanja.

Sinan-begova medresa će od ove godine imati unapređen plan i program. Opšti (svetovni) predmeti će u velikoj meri pratiti plan i program ostalih srednjih škola, sa jakim profesorskim kadrom, dok će vjerski predmeti biti znatno osveženi i unapređeni kako programski tako i kadrovski. Svi koraci koji se preduzimaju u jačanju ove medrese vode ka boljem, jasnijem i lakšem približavanja gradiva učenicima, sa cilljem stvaranja kvalitetnih, svesnih, samostalnih i lijepo odgojenih muškaraca i djevojaka koji će biti od koristi sebi, svojim roditeljima i ovome društvu u cjelini.

Takođe ovim putem obavještavamo vjernike kojima je bliža ženska medresa Bakije - hanume u Prijepolju, da je tamo upis još uvijek u toku, i da se u svakom trenutku mogu obratiti nadležnim osobama u toj ženskoj medresi.

TOP