Učitavanje sajta
Aktivnosti

HADŽ JE POČAST ALI I OBAVEZA

HADŽ JE POČAST ALI I OBAVEZA

 

Najiskreniju zahvlu upućujemo Stvoritelju i Gospodaru svega postojećeg na svim Njegovim, znanim i neznanim blagodatima kojima nas dariva.

Trajne, najljepse salavate i selame šaljemo našem Putovodji i Sultanu, Miljeniku svih svjetova Muhamedu a.s.

Draga braćo u vjeri.

Naš Stvoritelj i Gospodar od nas traži da svoju vjeru stalno upotpunjujemo i da u islam cijelim svojim bićem zaronimo: 

‎يا ايها الذين امنوا ادخلوا في السلم كافة

“O vi koji povjerovaste, uđite u islam potpuno”

Od potpunosti nase vjere je i realizacija svih pet osnovnih ibadeta koje nam je Allah propisao a to su:

1- kelimi šehadet izgovarat

2- pet dnevnih namaza klanjat

3- mjesec Ramazan postiti

4- zekeat davati

5- hadž obaviti

 

Tema današnje naše hutbe je upravo ovaj peti ibadet i stub dini islama, tj. hadž!

Allah u Svojoj knjizi kaže: “Allahovo pravo nad ljudima je da hodočaste Kabu ko je u mogućnosti”.

Poslanik a.s. kaže: “Islam je sazdan na pet stubova..., i hadž je stub islama”.

Vrijednost hadža se moze samo dozivjeti, ali ona se ogleda u sledecem:

 

 1. Hadž je jedno od najvrijednih djela kod Allaha. Upitali Poslanika a.s.: “Koje dobro djelo je najvrijednije? Vjerovanje. Odgovori. A zatim? Upitase. Borba na Bozijem putu. Odgovori. A zatim? Upitase. Primljen hadz. Odgovori Vjerovjesnik a.s.”. Buhari.
 2. Neutralise siromastvo i grijehe: Poslanik a.s. porucuje: “Ustrajte u obavljanju hadza i umre, jer oni neutralisu siromastvo i grijehe kao sto mijeh neutralise hrdju sa gvozdja”. Tirmizi.
 3. Dove bivaju uslisane: Poslanik a.s. Kaze:    “Hadzije i mutemiri su Allahova delegacija, pozvao ih oni mu se odazvali, trazili mu i On im dao”. Bezzar. U drugoj predaji stoji: “Oprosteno je hadziji i onome za koga hadzija bude molio”. Taberani.
 4. Dobija se pravo zauzimanja za svoje najmilije na sudnjeme danu: imam Bezzar prenosi da je Poslanik a.s. Rekao: “Hadzija ce se zauzimati za 400 svojih ukucana”. 
 5. Dobra djela se umnogostrucuju za vrijeme boravka u Poslanikovoj dzamiji svaki namaz vrijedi kao 1000 namaza u nekoj drugoj, a za vrijeme boravka u Meki svako djelo se vrednuje 100,000 puta vise nego sto inace vrijedi, a Allah nam porucuje:”Doista dobra djela brisu losa”.
 6. Na dan Arefata Allh se hvali svojim melekima sa hadzijama i kaze im: “Budite mi svjedoci da sam im oprostio sve njihove dosadasnje grijehe”.
 7. Zato Poslanik a.s. porucuje: “Ne postoji druga adekvatna nagrada za primljen hadz do dzenet”.

 

Postavlja se pitanje ko je duzan obaviti hadz?

Svaka ona osoba koja je:

 1. Pametna
 2. Punoletna
 3. Zdrava
 4. Bezbedna
 5. Imucna

Dakle, draga moja braćo, svaki onaj koji ispuni prethodne uvjete i bude imao imetka dovoljno za troskove hadza i trosak svoje porodice dok se ne vrati sa hadza duzan je i farz mu je obaviti hadz.

 

Poslanik a.s. Nam porucuje: “Pozurite sa obavljanjem hadza jer niko od vas ne zna sta mu se sutra moze desiti- isprijeciti”. 

Ahmed, Ebu David.

U hadisi kudsiji stoji: “Kome podarim zdravo tijelo i dovoljno nafake, pa pet godina prodje a on ne bude Moj hodocasnik, on je doista osakacen- propao”. Ibn Hiban, Bejheki.

Imam Tirmizi prenosi da je Poslanik a.s. Rekao: “Ko bude imao opskrbu i jahalicu za put do Allahove svete kuce-Kjabe, pa ne obavi hadz, neka bira hoce li preseliti kao jevrej ili kao krscacnin”.

---

Iz svega navedenog smo vidjeli kolika je hadz pocast i kolika je njegova vrijednost za onoga ko ga obavi.

Medjutim Allah je iz milosti omogucio da hadz mozemo obaviti i za nase umrle ili zive koji iz zdravstvenih razloga nisu u stanju licno obaviti hadz.

Drugim rijecima, hadz je najljepsa hedija koju mozemo pokloniti i njom obradovati svoje umrle.

Jedna zena je upitala Poslanika a.s.: “Moj otac je ostao duzan obaviti hadz. Da li da obavim hadz za njega? A da je tvoj otac ostao duzan nekom zar ne bi bila duzna vratit taj dug? Svakako. Rece zena. Dug prema Allahu je najpreci da se vrati. Odgovori Poslanik a.s.”.

Prijave za hadz u organizaciji Rijaseta islamske zajednice Srbije su uveliko u toku i trajace do kraja Ramazana.

Zbog ogranicenog broja mjesta i kratkog vrjemenskog roka za prijavu, molimo sve zainteresovane da se na vrijeme prijave kako bi smo ostale potrebne pripreme mogli na vrijeme zavrsiti.

Allahu Dragi Ti nas pocasti da se Tvom pozivu odazovemo, Tvoji gosti budemo, primljenog hadza i oprostenih grijeha se vratimo.

 

TOP