Učitavanje sajta
Aktivnosti

Saopštenje Mešihata IZ Sandžaka povodom sporazuma SDA i SPP

Povodom Sporazuma političkih partija Stranke demokratske akcije Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja, kojeg su potpisali predsjednici ove dvije partije, posebno osvrćući se na programski cilj pod rednim brojem 15, koji se nalazi u potpisanom Sporazumu, izdajemo:

Saopštenje za javnost

Mešihat Islamske zajednice Sandžaka, njegovo rukovodstvo i svi službenici unutar ove institucije godinama se zalažu za jedinstvo vjernika, džemata i islamskih zajednica, što jasno potvrđuju mnogobrojni pozivi u tom pravcu, ali i konstantno izbjegavanje retorike koja bi mogla narušiti ideju zajedništva.

Također, u više navrata smo ukazivali da je neophodno da pregovori vezani za ujedinjenje islamskih zajednica budu realizovani uz posredovanje Dijaneta Republike Turske i Rijaseta IZ u BiH, kako bi imali snažnije temelje budućeg rada.

Sagledavajući sve navedeno, raduje nas vijest o potpisivanju Sporazuma u kojem se nalazi tačka koja se odnosi na jedinstvo islamskih zajednica.

Smatramo da prepuštanjem pitanja jedinstva islamskih zajednica njihovim članovima, rukovodstvu i vrhovnim institucijama Rijaseta IZ BiH i Dijaneta Republike Turske, otvaramo novo poglavlje uspostave jedinstvene i depolitizovane Islamske zajednice koja će biti posvećena svojoj misiji i biti servis svim vjernicima na teritoriji Republike Srbije.

Koristimo ovu priliku da pozovemo sve vjernike na samilost, toleranciju i spremnost na međusobno praštanje, te da svako u skladu sa svojim mogućnostima pomogne realizaciju ovog, za sve vjernike najvažnijeg projekta.

Pozivamo sve političke faktore da daju puni doprinos ovom procesu, da ovu temu stave iznad svojih političkih kalkulacija i budu maksimalno oprezni u svojim izjavama.

Molimo Allaha Svemoćnog da spusti Svoju milost na sve nas i pomogne nas da svoje safove zbijemo i da zajedno radimo za dobrobit vjernika i cjelokupne zajednice.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice Sandžaka,
Muftija Senad ef. Halitović