Učitavanje sajta
Aktivnosti

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST POVODOM IZJAVA MINISTRA HUSEINA MEMIĆA

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST POVODOM IZJAVA MINISTRA HUSEINA MEMIĆA

Mešihat Islamske zajednice Sandžaka cijeni želju i napore novoizabranog ministra turizma i omladine Huseina Memića da se pomogne u prevazilaženju razjedinjenosti među islamskim zajednicama, međutim, svrstavanje na jednu stranu nikad ne može doprinijeti pomirenju.

Veoma smo iznenađeni izjavama ministra nakon jučerašnjeg sastanka sa čelnicima Islamske zajednice u Srbiji, i smatramo da je svojim izjavama naštetio dugogodišnjem procesu pomirenja.

Osuđujemo sve jednostrane, političke i populističke izjave ma od koga dolazile i ma iz kojih razloga bile plasirane, i smatramo da se takvim i sličnim izjavama udaljavamo od zajedničkog rješenja, jedinstva i pomirenja.

Mešihat Islamske zajednice Sandžaka posljednjih godina aktivno učestvuje u procesu pomirenja i iznalaženju najboljeg rješenja za jedinstvo. U tom procesu vodimo razgovore sa mnogim muslihunima koji su spremni da daju svoj doprinos kako bi došlo do željenog pomirenja i jedinstva Islamske zajednice i muslimana na ovim prostorima.

Ostajemo pri stavu da su prvi koraci za sveobuhvatno jedinstvo i pomirenje, promena uvrjedjive retorike i distanciranje islamskih zajednica od politike.

Mešihat Islamske zajednice Sandžaka na čelu sa Senad ef. Halitovićem, uvijek će se svim svojim kapacitetima zalagati za jedinstvo i pomirenje. Otvoreni smo za svaki vid razgovora sa svim stranama i uz prisustvo svih aktera, pa čak i za to da taj razgovor bude otvoren za javnost.

Ovim putem apelujemo na sve političare i nosioce javnih funkcija da se suzdrže od neodgovornih i pristrasnih izjava koje samo štete procesu pomirenja.

Informativna služba
Mešihata Islamske zajednice Sandžaka 

Tagovi:
TOP