Učitavanje sajta
Aktivnosti

TRIBINA POVODOM 107. GODIŠNJICE BITKE KOD ČANAKALA

TRIBINA POVODOM 107. GODIŠNJICE BITKE KOD ČANAKALA

Sinan-beg medresa u Novom Pazaru organizovala je tribinu povodom godišnjice Bitke kod Čanakala koja se odigrala 18. marta 1915. godine.

U ovoj čuvenoj bitci u Prvom svjetskom ratu, Osmansko carstvo je uspjelo da se odbrani od udruženih napada neprijateljskih zemalja, a posebno značajnu ulogu su odigrali borci iz Sandžaka.

U našem jeziku poznatiji pod imenom Đurumlije, hiljade dobrovoljaca iz Sandžaka je početkom 1915. godine pošlo put Turske sa nijetom odbrane Hilafeta, a veliki broj njih je izgubio živote tokom slavne bitke kod Čanakala.

Širom poluostrva Galipolja podignut je veliki broj mezarja i spomen obilježja poginulim borcima sa obije strane. Veliki broj mezarja pripada i Sandžaklijama, što posebno svjedoči o ulozi dobrovoljaca iz Sandžaka u bitci koja je spasila Tursku tokom Prvog svjetskog rata.

Na tribini je govorio Avdija Salković, vrsni poznavalac savremene turske i bošnjačke historije te događaja vezanih za odlazak Đurumlija.

Salković je na tribini govorio o značaju ove bitke za Osmansko carstvo, Hilafet, ali i Sandžak i Bošnjake Sandžaka.

Tribini su prisustvovale učenice ženskog odjeljenja Sinan-beg medrese ali i profesorice i odgajateljice ove obrazovne ustanove.

Tagovi:
TOP