Učitavanje sajta
Aktivnosti

VEČERAS JE PETNAESTA NOĆ MJESECA ŠABANA, POZNATA KAO LEJLETU-L-BERAT

VEČERAS JE PETNAESTA NOĆ MJESECA ŠABANA, POZNATA KAO LEJLETU-L-BERAT

Nakon večerašnjeg akšam namaza nastupila je jedna od odabranih noći, Lejletu-l-Berat. Ovo je noć u kojoj, po mišljenju jednog dijela uleme, Gospodar svih svjetova određuje ljudske sudbine, ljudske živote, njihovu nafaku i naglašeno prašta grijehe. Lejletu-l-berat se doživljava kao vjesnik nadolazećeg mjeseca Ramazana.

Ova mubarek noć je 15. noć mjeseca Ša'bana, koji je prema riječima Poslanika Muhameda, mjesec u kojem se djela uzdižu Gospodaru svjetova, kao što se uzdižu svakog četvrtka u sedmici.

Ša'ban je mjesec u kojem se vrši godišnji obračun, završava se jedan period i otvara novi. Lejletu-l-berat kao vrhunac ovog mjeseca je prilika da se izvrši obračun sa sobom, preispita svoje stanje i obave posljednje pripreme za doček mjeseca ramazana.

Lejletu-l-berat znači oslobađanje, čišćenje. Allah dž.š. u toj noći oslobađa od grijeha veliki broj ljudi. Ova mubarek noć ima više imena ili naziva izvedenih iz hadisa i predaja koje je, zapravo, kao takvu i utemeljuju.
• Lejletu d-du'a (Noć dove);
• Lejletu l-idžabe (Noć uslišavanja molbi);
• Lejletu l-mubarek (Blagoslovljena, mubarek noć);
• Lejletu š-šefa'a (Noć zagovora, šefa'ata);
• Lejletu l-gufran we l-itq mine n-niran (Noć oprosta i oslobađanja od Vatre);
• Lejletu l-'ard (Noć izlaganja djela).

Ova višestrukost njezinih naziva svjedoči o njezinoj duhovnoj važnosti, posebnosti i odabranosti.

Poslanik a.s. kaže: "Kada nastupi 15. noć Ša'bana, provedite je u nafili (dobrovoljnom namazu), a dan koji slijedi u (dobrovoljnom) postu."

Tradicionalno, muslimani naših prostora, ovu i ostale mubarek noći provode učeći Kur'an-i-Kerim, klanjajući nafile uz zikr odnosno često spominjanje i veličanje Gospodara, donošenjem sallavata na Poslanika a.s., te upućivanjem dova.

Tagovi:
TOP