Učitavanje sajta
Aktivnosti

72 MUTEMIRA USPJEŠNO OBAVILI OBREDE UMRE I VRATILI SE SVOJIM DOMOVIMA

72 MUTEMIRA USPJEŠNO OBAVILI OBREDE UMRE I VRATILI SE SVOJIM DOMOVIMA

Druga grupa vjernika koja je krajem februara otputovala da obavi obrede Umre završila je svoje desetodnevno putanje posjetom časnoj K'abi.

Prije odlaska u Mekku, grupa vjernika i vjernica iz Sandžaka obišla je znamenitosti Medine i to Uhud, Mesdžidul-Kibletejn, Hendek te posjetila Rewdu i poselamila Vjerovjesnika a.s.

Nakon boravka u Medini, grupa vjernika iz Sandžaka krenula je put Mekke. Nakon donošenja nijeta za Umru muškarci su nastavili put obučeni u ihrame. Put do Mekke protekao je u iščekivanju susreta sa K'abom. Neki od njih, koji su prvi put ugledali časnu K'abu nisu mogli sakriti svoje suze te su u vrlo emocionalnim stanjima upućivali svoje dove.

Umra je zaseban vjerski obred koji počinje tavafom oko K'abe i potrebno je napraviti 7 krugova. Sa’j je hodanje između Safe i Merve. Po završetku zadnjeg kruga sa’ja muškarci će obrijati kosu ili je samo skratiti, dok će žene samo odrezati vrhove kose.

Vjerski obred Umre ima za cilj posjetu K'abi radi obavljanja određenih obreda: zaogrtanje Ihrama, Tavaf, S'aj između Safe i Merve te brijanje glave ili skraćivanje kose.

Nakon obilaska Mekke, naše džematlije su se vratili u Sandžak. Vodič i na ovom, drugom po redu, putovanju bio je Muhamed ef. Demirović, zamjenik muftije sandžačkog.

Sljedeća Umra biće organizovana početkom mjeseca Ramazana, od 28. marta do 8. aprila. Prijave će trajati do 10. marta 2022. godine.

Umra ima svoje utemeljenje i u Kur'anu:
„Hadž i umru radi Allaha izvršavajte“ (El-Bekare, 196.)
Božiji poslanik je rekao: “Od umre do umre Allah, dž.š., briše sve eventualne grijehe, a za kod Allaha primljen hadž, nema druge nagrade osim Dženneta.“ (Muttefekun alejhi)

Tagovi:
TOP