Učitavanje sajta
Aktivnosti

VEČERAS NASTUPA LEJLETU-L-MIRADŽ

VEČERAS NASTUPA LEJLETU-L-MIRADŽ

Nakon večerašnjeg akšam namaza nastupila je odabrana noć Lejletu-l-Miradž. Ovo je noć u kojoj je Muhammed, a. s., uz Božiju pomoć uzdignut do mjesta do kojeg nikad niko od ljudi ni prije ni poslije njega nije stigao.

Božiji Poslanik je te noći najprije uzdignut od Časnog Hrama u Mekki do džamije El-Aksa u Jerusalimu, a potom uzdignut kroz nebesa do Sidretu-l-muntehaa ili još bliže Gospodaru svih svjetova. Tu se Poslanik, a. s., susreo s nekim poslanicima, a razgovarao je i s Milostivim. Na miradžu su objavljena posljednja dva ajeta poglavlja El-Bekare te je naređeno pet dnevnih namaza.

S obzirom da je u mubarek noći Lejletu-l-miradž Poslaniku Muhammedu, a.s., propisan namaz, odnosno obavljanje namaza pet puta dnevno, ova mubarek noć je i prilika da preispitamo svoj odnos prema namazu, jednom od stubova vjere, ibadetu koji nas odvraća od svega što je ružno i zabranjeno.

Namaz je ujedno lijek za srca vjernika, najčvršća veza s dragim Bogom, ibadet koji donosi smirenost i radost svim vjernicima.

Mešihat IZ Sandžaka će prigodnim programima u džamijama, medresama i ostalim vjerskim objektima širom Sandžaka obilježiti ovu mubarek noć.

Nakon Lejletu-l-miradža očekuje nas još i Lejletu-l-berat, a za nešto više od mjesec dana i najradosniji mubarek mjesec.

Mešihat IZ Sandžaka tokom učajluka organizuje velikih broj vjerskih predavanja u sandžačkim džamijama, na koje vas ovim putem pozivamo kako biste ugrijali svoja srca tokom ovih hladnih dana i da se svi zajedno pripremimo za dolazak jednog od najdražijih gostiju – mjeseca Ramazana.

Tagovi:
TOP