Učitavanje sajta
Aktivnosti

DAN ŠKOLSTVA NA BOSANSKOM JEZIKU U SANDŽAKU

DAN ŠKOLSTVA NA BOSANSKOM JEZIKU U SANDŽAKU

Sinan-begova medresa organizovala je prigodan program povodom 21. februara – Međunarodnog dana maternjeg jezika koji se u Sandžaku obilježava kao Dan školstva na bosanskom jeziku.

Učenici su, u saradnji sa profesoricom bosanskog jezika, kroz aktivnosti, ukazali na značaj svog maternjeg bosanskog jezika, koji se najbolje čuva kroz književnost, tradiciju i kulturu bošnjačkog naroda.

Uređenjem ambijenta u orijentalnom stilu i programom koji se zasnivao na praktičnoj primjeni pjesničkih žanrova bošnjačke, usmene i pisane književnosti, učenici su pokazali da su spremni raditi na očuvanju svoje kulturne baštine.


Spoj tradicionalnog i modernog se ogledao i u njihovom odijevanju, koje je ostalo u svom, savremenom stilu, dok su fesovima na glavi ukazali na svjesnost svojih korijena i bošnjačkog identiteta.

Učenici medrese su poslali jasnu poruku svojim vršnjacima da nove generacije mogu i znaju da žive u duhu kulturnog naslijeđa svog naroda, i da samo kao takvi mogu biti zdrave jedinke jednog savremenog demokratskog društva.

Učenice ženskog odjeljenja medrese također su organizovale sličan program tokom kojeg su čitale bošnjačku poeziju i izvele kratke pozorišne akte vezane za bošnjačku kulturu i običaje.

Dan školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku obilježava se u sjećanje na 21. februar 2013. godine kada je u Sandžaku započela pripremna nastava na bosanskom jeziku.

Nastavu na bosanskom jeziku sada pohađa skoro 20 hiljada predškolaca i učenika u nekoliko desetina škola širom Sandžaka.

Sinan-begova medresa u Novom Pazaru i Bakije-hanume medresa u Prijepolju od svog osnivanja izvode kompletnu nastavu na maternjem jeziku Bošnjaka.

Tagovi:
TOP