Učitavanje sajta
Aktivnosti

MEŠIHAT POSVEĆEN JEDINSTVU MUSLIMANA U SANDŽAKU I SRBIJI

MEŠIHAT POSVEĆEN JEDINSTVU MUSLIMANA U SANDŽAKU I SRBIJI

Mešihat Islamske zajednice Sandžaka održao je 25.12.2021. godine sjednicu na kojoj je razmatrano stanje nastalo nakon neuspješnog procesa izbora za reisu-l-ulemu IZ Srbije.

Na sjednici, na kojoj su osim članova Mešihata prisustvovali i čelnici svih institucija Mešihata IZ Sandžaka i članovi Vrhovnog sabora IZS iz Sandžaka, Mešihat IZ Sandžaka je još jednom odbacio nelegitiman pokušaj sprovođenja izbora za reisu-l-ulemu na sjednici Vrhovnog sabora IZ Srbije održanoj u Beogradu 12. decembra 2021. godine.

Na sjednici, prisutni su usvojili i jedinstven stav da je prethodno sprovedeni izbor za reisu-l-ulemu nelegitiman i nelegalan, u potpunosti suprotan pravilima i propisima normativnim aktima i kao takav neprihvatljiv.

Prisutni su uputili zahtjev predsjedniku Vrhovnog sabora da proceduru za izbor reisu-l-uleme vrati u legitimne okvire i na taj način ispoštuje Ustav IZ Srbije.

Članovi Mešihata, čelnici svih institucija Mešihata IZ Sandžaka i članovi Vrhovnog sabora IZS iz Sandžaka su na kraju sjednice jednoglasno potvrdili stav o njihovoj posvećenosti u cilju postizanja jedinstva među muslimanima na nivou Republike Srbije i Sandžaka.

Tagovi:
TOP