Učitavanje sajta
Aktivnosti

SAOPŠTENJE OMIZ NOVI PAZAR - NOVOPAZARSKI IMAMI JEDINSTVENI U SVOM STAVU

SAOPŠTENJE OMIZ NOVI PAZAR - NOVOPAZARSKI IMAMI JEDINSTVENI U SVOM STAVU

Imami novopazarskog medžlisa su 16. 12. 2021. godine održali sastanak na kojem su bili prisutni i Muftija Senad ef. Halitović, zamjenik muftije Muhamed ef. Demirović, direktor Vjersko-prosvjetne službe Bajazit ef. Nicević i direktor Ureda za davu Jakub ef. Leković.
 
Na sastanku je bilo riječi o aktuelnoj situaciji u kojoj se nalazi Islamska zajednica sa posebnim akcentom na aktuelna dešavanja oko izbora reisu-l-uleme.
 
Svi imami novopazarskog medžlisa dali su bezrezervnu podršku rukovodstvu Mešihata Islamske zajednice Sandžaka kao i članovima Vrhovnog sabora iz Sandžaka u njihovom postupku na posljednjoj sjednici Vrhovnog sabora održanoj 12. decembra 2021. godine kada su bili primorani napustiti sjednicu, ne slažući se sa flagrantnim kršenjem Ustava i normativnih akata, i diskriminacijom Mešihata Islamske zajednice Sandžaka od strane predsjednika Vrhovnog sabora Muhameda Jusufspahića.
 
S toga, od strane svih prisutnih imama, izražen je jasan stav da je izbor reisu-l-uleme nelegitiman i nelegalan i kao takav neprihvatljiv.
Imami su takođe pružili podršku rukovodstvu Mešihata IZ Sandžaka u nastojanju postizanja preko potrebnog jedinstva muslimana.
 
Predsjednik OMIZ Novi Pazar
Kasim ef. Dervišević
Tagovi:
TOP