Učitavanje sajta
Aktivnosti

ZAVRŠENA EKSKURZIJA U TURSKOJ

ZAVRŠENA EKSKURZIJA U TURSKOJ

Učenice Sinan-beg medrese u Novom Pazaru prethodnih nekoliko dana boravile su na edukativnoj ekskurziji u Turskoj tokom koje su posjetile Edirne, Istanbul i Bursu.

Prvog dana putovanja, medresantice su obišle kulturno-historijske znamenitosti u Edirnu i to džamiju Selimiju, muzej Sultana Bajazida II te železničku stanicu i lokomotivu gdje je potpisan Lozanski mirovni sporazum, a na čijem mjestu se sada nalazi Fakultet likovnih umjetnosti.

U najzapadnijem turskom gradu medresantice su pojetile i medresu Akmerčan Anadolu i Šehid Yildız Gürsoy u kojima su musafiri i u kojima borave ali i susrele se sa nekim od čelnih ljudi u gradu Edirnu.

Tokom posjete Istanbulu, pored kulturno-historijskih znamenitosti kao što su Top kapi dvorac, Aja-sofija i Sultan Ahmet (plava) džamija, medresantice su obišle i muzej streličarstva Okuçar Vakfı, 3D muzej Panorama-Fetih 1453, muzej stakla te Miniatürk park.

Domaćini našim učenicama u Istanbulu su bili opština Beykoz, udruženje Bosna-Sandžak u opštini Bajrampaša te Guvernerat grada Istanbula.

Tokom posjete prvoj prestonici Osmanske Tuske, gradu Bursi, medresantice su obišle muzej grada Burse, muzej energetike i tekstila, sajam knjiga, osmansko selo Cumalı kızık u kome su snimane historijske serije, zeleno turbe i džamiju, gdje je ukopan peti osmanski sultan, Mehmed Çelebi, Top Hane, mjesto gdje se nalazi turbe Gazi Osmana i Gazi Orhana, prvih dvojice sultana, Zindan kulu, u kojoj se nalazi novootvoreni digitalni muzej, staru čaršiju te Ulu džamiju, koja je jedna od rijektih u svijetu sa 20 kubadi i fontanom u sredini džamije.

Domaćini u Bursi su bili medresa "Ipekcilik Anadolu imam hatib lisesi", opština Yildirim i grad Bursa, te narodni poslanik AK Partije iz Burse Mustafa Esgin.

U koordinaciji sa Generalnim konzulatom Republike Turske u Novom Pazaru, edukativna ekskurzija je bila besplatna.

Mešihat IZ Sandžaka i Sinan-begova medresa u Novom Pazaru se zahvaljuju svima koji su ovo značajno putovanje za naše učenice učinili mogućim.

Tagovi:
TOP