Učitavanje sajta
Aktivnosti

REISU-L-ULEMA NASUFOVIĆ NA MEĐUNARODNOM SKUPU O VJERONAUCI U SRBIJI

REISU-L-ULEMA NASUFOVIĆ NA MEĐUNARODNOM SKUPU O VJERONAUCI U SRBIJI

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije, Sead ef. Nasufović učestvovao je na Međunarodnom ekspertskom panelu “Dvadeset godina vjerske nastave u Republici Srbiji” u organizaciji Bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu gdje je imao zapaženo obraćanje.

Pored reisu-l-uleme IZS, Seada ef. Nasufovića, učešće su uzeli i predstavnici drugih tradicionalnih vjerskih zajednica, kao i istaknuti eksperti za odnose vjerskih zajednica, države i društva iz Evropske unije.

Skupu je prisustvovao i sudija Ustavnog suda SR Njemačke i direktor Instituta za evropsko ustavno pravo dr. Gerhard Robers, profesor kanonskog prava na Univerzitetu u Milanu, dr. Silvio Ferari te profesor pedagogije na Teološkom fakultetu Univerziteta u Solunu, dr. Atanasios Stojanidis.

Na temu “Vjerska nastava u svjetlu evropskih iskustava” moglo se čuti kako se vjeronauka predaje u školama u Španiji, Portugalu, Italiji, Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj i Poljskoj.

Dr. Gerhard Robers je istakao kako se država mora postarati da se u državnim školama mladom naraštaju predaje pun obim znanja, kako bi njegovi pripadnici mogli praviti sopstvenu ličnost.

„Država mora da se postara da deca mogu da žive u skladu sa svojim vjeroispovijedanjem a što se postiže vjerskom nastavom koja podučava o istini prema vjerovanju određene vjerske zajednice.“ – naglasio je dr. Robers.

Po završetku okruglog stola, učesnici skupa su donijeli zajedničku Deklaraciju o značaju i mjestu vjerske nastave u Srbiji.

Tagovi:
TOP