Učitavanje sajta
Aktivnosti

DELEGACIJA MEŠIHATA IZ SANDŽAKA NA KONFERENCIJI O ISTOČNOM TURKESTANU

DELEGACIJA MEŠIHATA IZ SANDŽAKA NA KONFERENCIJI O ISTOČNOM TURKESTANU

Delegacija Mešihata IZ Sandžaka na čelu sa muftijom sandžačkim Senadom ef. Halitovićem prisustvovala je konferenciji pod nazivom " SAVJETOVANJE NACIONALNE UNIJE ISTOCNOG TURKESTANA" koja je organizovana u Sarajevu.

Konferencija se održava od 8. do 11. oktobra a sastoji se i od niza radionica koje su posvećene političkom pitanju Istočnog Turkestana, trenutnom stanju i predstojećim izazovima.

Skupu prisustvuju akademici različitih struka, predstavnici nevladinih organizacija kao i politički lideri koji vode borbu za prava Istočnog Turkestana.

Pored muftije sandžačkog u delegaciji je bio i koordinator za vjeronauku Kemal ef. Hasanović.

Istočni Turkestan je region na istoku Kine u kojem većinu čine Ujguri, muslimanski narod čija prava su posljednjih decenija znatno ugrožena i zbog čega Kina trpi stalne kritike od strane međunarodne zajednice.

Veliki broj međunarodnih organizacija ali i zapadnih država (SAD, Kanada i dr.) nedavno su tretman Kine prema Ujgurima nazvali genocidom i pozvali kineske vlasti da hitno prekine sa narušavanjem kulturnih, građanskih i vjerskih prava Ujgura u Istočnom Turskestanu.

Tagovi:
TOP