Učitavanje sajta
Aktivnosti

IZS NA KONFERENCIJI ISLAMSKIH ZAJEDNICA BALKANA U REPUBLICI TURSKOJ

IZS NA KONFERENCIJI ISLAMSKIH ZAJEDNICA BALKANA U REPUBLICI TURSKOJ

Delegacija Islamske zajednice Srbije učestvovala je na dvodnevnoj konferenciji “Nedjelja džamija i vjerskih službenika” koju je organizovala Uprava za vjerske poslove R. Turske (Diyanet) u gradu Edirne.

Konferencija je osmi po redu skup ove vrste koji organizuje Uprava za vjerske poslove R. Turske i okupila je delegacije islamskih zajednica iz dvanaest balkanskih zemalja.

Domaćin konferencije bio je dr. Ali Erbaš, predsjednik Diyaneta a skup je bio posvećen vrijednosti očuvanja i izgradnji džamija o čemu su doneseni i posebni zaključci.

Na prvom dijelu ove konferencije predstavljeni su mladi hafizi iz Edrinskog muftijstva, nakon čega je džumu namaz predvodio predsjednik Diyaneta dr. Ali Erbaš i to u čuvenoj džamiji Selimija u Edirnu.

Drugog dana konferencije održan je radni sastanak predstavnika islamskih zajednica Balkana i Uprave za vjerske poslove R. Turske gdje je zaključeno da vjerski službenici moraju zaustaviti pogrešne percepcije i tumačenja vjere ali i osigurati da djeca i mladi dobiju kvalitetno obrazovanje.

Na konferenciji su, pored domaćina, učešće uzeli predstavnici islamskih zajednica Grčke, Rumunije, Bugarske, Kipra, Sjeverne Makedonije, Kosova, Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije.

Delegaciju Rijaseta IZS činili su reis-ul-ulema Sead ef. Nasufović, muftija sandžački Senad ef. Halitović, beogradski i vojni muftija Mustafa ef. Jusufspahić te šef kabineta reis-ul-uleme Nihad ef. Dervišević.

Tagovi:
TOP