Učitavanje sajta
Aktivnosti

PORUKA MUFTIJE HALITOVIĆA POVODOM 26. GODIŠNJICE GENOCIDA U SREBRENICI

PORUKA MUFTIJE HALITOVIĆA POVODOM 26. GODIŠNJICE GENOCIDA U SREBRENICI

Predsjednik Mešihata IZ Sandžaka i muftija sandžački Senad ef. Halitović uputio je poruku povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici u kojoj piše:

“Danas se navršava 26 godina od genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, najstravičnijeg zločina protiv civilnog stanovništva na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

U Srebrenici koja je bila proglašena zaštićenom zonom UN pod komandom holandskog bataljona ubijeno je 8372 Bošnjaka, a prisilno je protjerano preko 30000 žena, djece i starijih osoba.

Srebrenica je mjesto stradanja i velikog bola bošnjačkog naroda i ona zauzima posebno mjesto u našem kolektivnom sjećanju.

Zato se svakog 11. jula sjećamo svega što je dovelo do ovog zločina, podsjećamo sebe i cijeli svijet kako se nikom nigdje više ne bi ponovila Srebrenica.

Danas se naročito moramo okrenuti porodicama žrtava srebreničkog genocida.

Ovog 11. jula naše misli i dove moraju biti uz njih sa ubjeđenjem da su porodice koje su izgubile najmilije sačuvale sabur i dostojanstvo.

Danas se moramo i sjetiti poruka iz knjige koje nam je objavio Samiliosni jer u njoj možemo uvijek naći sabur i mir, čak i kada mislimo da je nemoguće.

“Nikako ne smatraj mrtvima one koji su na Allahovu putu izginuli! Ne, oni su živi i u obilju su kod Gospodara svoga, radosni zbog onoga što im je Allah od dobrote Svoje dao i veseli zbog onih koji im se još nisu pridružili, za koje nikakva straha neće biti i koji ni za čim neće tugovati.” (Alu Imran, 169-170)

Upućujem dovu Gospodaru svih svjetova da nam da sabura i mira na današnji dan, snage da oprostimo i mudrosti da nikad ne zaboravimo.

Molim se Allahu dž.š. da porodicama koje su izgubile najmilije pokloni milost i oprost i da ih sačuva od bijesa i mržnje.

Molim se Allahu dž.š. da se nikad nikome ne ponovi zlo iz Srebrenice.”

Tagovi:
TOP