Učitavanje sajta
Aktivnosti

SVEČANA AKADEMIJA PRIJEPOLJSKE I NOVOPAZARSKE MEDRESE

SVEČANA AKADEMIJA PRIJEPOLJSKE I NOVOPAZARSKE MEDRESE

Svečana akademija 9. generacije maturantica Bakije-hanume medrese i 11. generacije maturanata Sinan-begove medrese organizovana je u Prijepolju uz prisustvo roditelja učenika i učenica, ličnosti iz kulturnog i javnog života te velikog broja građana.


Akademija je održana u sali prijepoljskog Doma kulture, a skup je učenjem Kur'ana otvorio hfz. Halit Çiftçi, iz Erzuruma.


Skupu se, u svojstvu domaćina, obratio direktor Bakije-hanume medrese, prof.dr.Nadir ef. Dacić, a svojim nasihatom, skupu se obratio i muftija sandžački, mr. Senad ef-Halitović.


Na samom početku skupa za rahmetli prof. Asmira ef-Beširovića, dugogodišnjeg imama u Prijepolju, proučena je fatiha.


Akademiju su prigodnim programom koji se sastojao iz učenja ilahija i recitovanja stihova obogatile i učenice Bakije-hanume medrese, kao i članice KUD-a "Stambol" iz Novog Pazara.
U okviru programa, uručene su i plakete učenicima generacije, Medini Nicević, ispred Bakije-hanume, te Jakubu Bihorcu, ispred Sinan-begove medrese, iz Novog Pazara.


Akademiji su prisustvovali i muftija sandžački, mr. Senad ef-Halitović, sa saradnicima, direktori medresa, dr. Nadir ef-Dacić i mr. Haris ef-Holić, profesori obje medrese, glavni imami, te imami iz svih sandžačkih gradova.


Bakije-hanume medresa u Prijepolju i Sinan-begova medresa u Novom Pazaru su obrazovnog-odgojne ustanove vjerskog tipa koje rade i djeluju u okviru Mešihata IZ Sandžaka.

Tagovi:
TOP