Učitavanje sajta
Aktivnosti

UČENICE SINAN-BEGOVE MEDRESE NA EKSKURZIJI U CRNOJ GORI

UČENICE SINAN-BEGOVE MEDRESE NA EKSKURZIJI U CRNOJ GORI

Učenice Sinan-begove medrese nalaze se na trodnevnoj ekskurziji u Crnoj Gori tokom koje je planiran obilazak vjerskih, obrazovnih i kulturnih ustanova u Tuziju, Baru i Ulcinju.

Prvog dana ekskurzije, direktor, profesori, odgajateljice i učenice medrese posjetili su medresu "Mehmed Fatih" u Tuziju, gdje su ih dočekali direktor ove odgojno-obrazovne ustanove, Amer ef. Šukurica sa saradnicima.

Učenice medrese Sinan-beg su prisustvovale tribini na kojoj je govorio mr. hafiz Sulejman ef. Bugari. Hafiz Bugari je održao prigodno predavanje na kojoj je govorio o važnosti različitih stepena obrazovanja za odgoj i funkcionisanje zdrave i ispravne osobe.

Direktor i kolektiv ''Mehmed Fatih'' medrese su nakon tribine organizovali druženje sa kolektivom i učenicima novopazarske medrese gdje su naše polaznice imale priliku da se detaljno upoznaju sa radom i funkcionisanjem najznačajnije vjersko-obrazovne ustanove u Crnoj Gori.

Naše učenice su imale priliku i da posjete vodopade u blizini Podgorice čime je završen prvi dan trodnevnog putovanja.

Narednog dana učenice Sinan-beg medrese obići će Islamski centar u Baru i ostale kulturne znamenitosti ovog primorskog grada.

Sinan-begova medresa u Novom Pazaru je odgojno-obrazovna ustanova vjerskog tipa i radi i djeluje u okviru Mešihata IZ Sandžaka. Osnovana je između 1528–1541. godine a njen osnivač Sinan-beg bio je defterdar sultana Sulejmana I Zakonodavca.

Ova odgojno-obrazovna ustanova nedavno je raspisala konkurs za upis polaznika za šk. 2021/2022. godinu. Konkurs je otvoren do 25. juna tekuće godine.

Sve informacije mogu se dobiti putem sljedećih brojeva telefona:
+381 63 701 367 3
+381 66 320 574

Tagovi:
TOP