Učitavanje sajta
Aktivnosti

BAJRAMSKA PORUKA MUHAMEDA EF. DEMIROVIĆA

BAJRAMSKA PORUKA MUHAMEDA EF. DEMIROVIĆA

Zamjenik muftije sandžačkog Muhamed ef. Demirović uputio je bajramsku poruku u kojoj je pozvao vjernike da zbog zadovoljstva Allaha dž.š. i nakon ramazana nastave sa izbjegavanjem svega što je negativno i loše.


Muhamed ef. Demirović, između ostalog u poruci navodi:


Jasno, razumijemo da i ako nakon ramazana nastavimo da se suzdržavamo od svega negativnog, zasigurno ćemo biti dostojni da nas Gospodar počasti sa neopisivim darovima i da nas počasti da nam svaki dan života bude Bajram. Nastavimo sa sustezanjem od svake riječi, gesta i misli koje su negativne, koje nekoga mogu uznemiriti i kojima Stvoritelj naš nije zadovoljan. Ako uspijemo na taj način da nastavimo da postimo i ustručavamo se od svega toga, zasigurno je nama svaki naredni dan bajramski.


One koji ovog ramazana nisu živjeli u skladu sa propisima vere, pozivam da ne gube nadu u Allahovu milost. Obaveza vjernika je, kaže, da bude najbolja reklama vjere i da svojim postupcima i djelovanjem druge upućuje na pravi put.


Volio bih da ta naša braća i sestre ne zamjere nama što im nismo adekvatni primjeri da bi oni bili bolji nego što jesu. Naša nedovoljna iskrenost i posvećenost Gospodaru svih svetova je glavni uzrok što ta naša braća nisu u džamiji, moja poruka je njima da nam ne zamjere i neka nam halale što mi nismo u stanju da budemo adekvatan model i primjer njima da bi oni poželjeli da budu bolji nego što jesu, odnosno da budu posvećeniji realizaciji i praktičnoj primjeni vjere u svakom segmentu svog života. Vrata Allahove milosti su otvorena za svakoga i Gospodar svih svjetova poziva i danju i noću svakog od nas da mu se vratimo.


Allah dragi nudi svoju milost i garantuje da će nam oprostiti, da će nam milost svoju darovati i od voljenih nas učiniti, samo ako takvu odluku donesemo i ako krenemo putem koji je u skladu sa tom odlukom. Šta god da je čovjek radio u svom životu, koliko god godina da je prošlo, sama činjenica da smo još živi znači da “utakmica” još traje, Allah nam tako poručuje da još nije kasno i da ima vremena za pokajanje i promjenu. Potrebno je samo da čovjek u jednom trenutku odlukom i odnosom prema svom Stvoritelju promjeni svoju prošlost i budućnost te da postigne istinsku sreću na ovom i budućem svijetu.


Srca vjernika u Sandžaku ovog Bajrama jednim dijelom će biti tužna zbog napada na braću i sestre u Palestini. Sandžaklije su posebno emotivne i dovama su uz narod Palestine.


Dok god postoji taj osjećaj u srcima ljudi, empatije i brige, učestvovanja u boli drugog, onog koji trpi nasilje i nepravdu, to je znak da je čovjek zdrav. Onog momenta kada taj osjećaj nestane iz naših prsa to znači da smo izgubili ono što nas čini posebnima, što nas čini insanima. Palestina je za nas višedecenijska rak rana i jedan proces koji se dešava pred očima čitavog svijeta. Istrebljenje jednog naroda samo zato što pripada tom narodu i islamu je nedopustivo a svijet to prihvata.


Cjelokupna svjetska javnost pristaje na to da se jedan narod istrijebi i protjera iz svojih ognjišta, kako bi se obezbijedio prostor drugom narodu. Nažalost, u ovoj situaciji taj drugi narod koji čini te zločine i koji vrši istrebljivanje je upravo narod koji je prošao kroz lično istrebljivanje i doista je žalosna situacija i veliko upozorenje kakve devijacije kod pojedinaca i zajednice mogu nastupiti. Od stanja žrtve nad kojima se vrši zločin i genocid, da insan ili zajednica vremenom postanu upravo oni koji vrše zločine i istrebljivanje ljudi. Ono što se decenijama dešava u Palestini uznemirava svakog normalnog čovjeka a posebno muslimane u svijetu. Posebno je bolno za sve nas ono što se dešava našoj braći u mubarek mjesecu ramazanu. Nama preostaje iskrena dova Stvoritelju svih svjetova da zaštiti svakog mazluma, svakog kome se nepravda čini i da Gospodar svih svjetova sankcioniše kako on to najbolje zna, svakog nasilnika, ma ko on bio.


Ujedno je to i apel svim normalnim i dobrim ljudima na ovom svijetu da dignu glas protiv svake nepravde i nasilja. Molim Allaha da On bude na pomoći svim mazlumima-obespravljenim a posebno našoj braći u Palestini, da ih Allah zaštiti od svakog zla i da Allah otkloni svaku vrstu nepravde i nasilja nad njima te da i oni osjete ljepotu mira i blagostanja u ovim blagdanima.


Svim pripadnicima islama neka je ramazanski Bajram mubarek olsun sa dovom Gospodaru da nam svaki dan zivota ucini Bajramom.

Tagovi:
TOP