Učitavanje sajta
Aktivnosti

DAN POBJEDE NA BEDRU

DAN POBJEDE NA BEDRU

Muslimani u Sandžaku i širom svijeta danas obilježavaju Dan pobjede na Bedru, koja je bila najznačajnija pobjeda u ranoj historiji islama i muslimana, bitka u kojoj je malobrojna grupa porazila mnogobrojnu.

Bitka na Bedru dogodila se 17. ramazana 2. godine po hidžri, ili 17. marta 624. godine.

Muslimana je u toj historijskoj bitci bilo 314, a njihovih neprijatelja, mnogobožaca je bilo 1.300. Iako brojčano slabiji, muslimani su, predvođeni Muhammedom a.s. vojno porazili neprijatelje.

O toj pobjedi se u Kur'anu kaže „Ali oni koji su tvrdo vjerovali da će pred Allaha izići rekoše: 'Koliko su puta malobrojne čete, Allahovom voljom, nadjačale mnogobrojne čete!' – A Allah je na strani izdržljivih.”

Zato je bitka i pobjeda na Bedru inspiracija muslimanima i potvrda da brojčani odnos snaga nije presudan, već iskrena vjera i snaga u jedinstvu muslimana.

Bedr je simbol odbrane na pravo na postojanje, na slobodu vjere, na život, imovinu. U tom smislu danas treba razumijevati Bedr, tu veličanstvenu pobjedu prve generacije muslimana.

Bedr je simbol i pobjeda nad samim sobom. I post nam pomaže u disciplini nas samih, da stavimo pod kontrolu naše snage, porive, strasti. I to je zapravo taj Bedr koji se razumijeva u ovom vremenu, borba sa samim sobom, sa svojim porivima, sa svojim lošim navikama, osobinama, u cilju poboljšanja načina života.

Ramazan nam pomaže da ova naša zajednica bude prozračna i čista, pomaže nam da se družimo i da se ponovno zbližimo.

To je smisao zajedničkih iftara, smisao mukabela, naših namaza u džematu, teravija. Ramazan je tu da se ponovno zbližimo, da razmijenimo mišljenja, stavove, da jedni drugima pomažemo, da jačamo naš džemat te našu zajednicu u cjelini.

Bedr je svjedočanstvo čovjekovih izazova i poteškoća kroz prostor kojim hodi, jer život je i izazov, život je i iskušenje. Osnovni zadatak naše zajednice, našeg džemata jeste čuvanje simbola Bedra i čuvanje vjere.

Tagovi:
TOP