Učitavanje sajta
Aktivnosti

RAMAZAN 1442. HIDŽRETSKE GODINE U POSEBNIM OKOLNOSTIMA

RAMAZAN 1442. HIDŽRETSKE GODINE U POSEBNIM OKOLNOSTIMA

Mešihat islamske zajednice Sandžaka održao je sjednicu na kojoj je donijeta Odluka o organizovanju vjerskih aktivnosti u toku ramazana 1442. hidžretske godine za vrijeme vanrednih okolnosti.

Prvi dan ramazana 1442. hidžretske godine, prema takvimu Islamske zajednice Srbije, je utorak 13. april 2021. godine.

Jacija namaz i teravih namaz u svim džamijama Mešihata IZ Sandžaka će se klanjati na način da se odmah nakon ezana klanja jacijski farz, potom dva rekata sun-sunneta, teravih namaz osam rekata i vitr-namaz. Vjernicima se preporučuje da u svojim domovima upotpune teravih namaz do 20 rekata.

Mesihat Islamske zajednice Sandžaka poziva vjernike na društvenu odgovornost, te da djeca mlađe dobi i osobe iz rizičnih grupa namaze obavljaju u svojim domovima.

Imami i mujezini džamija su dužni da, u saradnji sa džematskim odborom, vode brigu o čistoći džamija i primjeni higijensko-epidemioloških mjera u njima.

U centralnim džamijama sandžačkih gradova učit će se mukabele uz poštovanje mjera nadležnih organa, a i'tikaf će biti organiziran u džamijama gdje za to postoje adekvatni uslovi.

Mešihat IZ Sandžaka će za vrijeme ramazana, preko humanitarnog društva Emanet, kao i u saradnji sa ostalim humanitarnim organizacijama koje djeluju na prostoru Sandžaka, dijeliti humanitarnu pomoć u vidu osnovnimh životnih namirnica, socijalno ugroženim porodicama.

Nisab zlata za mjesec ramazan 1442. hidžretske godine iznosi 4.304 evra, dok je nisab srebra 452 evra. Uzimajući u obzir stav Hanefijskog mezheba, preporučuje se vjernicima koji posjeduju novaca ili trgovacke robe u vrijednosti nisaba na srebro (452€) iznad svojih osnovnih životnih potreba i dugovanja, da izdvoje zekjat na svoj imetak.

Utvrđene su tri vrijenosti sadekatu-l-fitra za 1442. hidžretsku godinu: 100 dinara (na osnovu vrijednosti namirnica kojima je Vjerovjesnik a.s., definisao visinu sadekatu-l-fitra), 400 dinara (iznos koji najviše odgovara našem standardu) i 1000 dinara (za one koji hoće da daju više).

Uplatom zekata i sadekatu-l-fitra preko Mešihata IZ Sandžaka pomažete siromašne kategorije našega društva, učenike muške i ženske medrese i studente Fakulteta islamskih nauka.

Molimo Svevišnjeg Gospodara da nastupajuće dane mubarek Ramazana provedemo na Njemu najdraži nacin i u njima doživimo svoj lični i društveni preporod.
Mešihat IZ Sandžaka vam želi Ramazan mubarek olsun!

Tagovi:
TOP