Učitavanje sajta
Aktivnosti

OSNOVNI SUD U SJENICI DONIO RJEŠENJE O PONOVNOM UKLJUČENJU GRIJANJA ZA SULTAN VALIDE DŽAMIJU

OSNOVNI SUD U SJENICI DONIO RJEŠENJE O PONOVNOM UKLJUČENJU GRIJANJA ZA SULTAN VALIDE DŽAMIJU

Osnovni sud u Sjenici naložio je Opštini Sjenica i aktuelnom predsjedniku te opštine Munibu Mujagiću da odmah uspostavi pređašnje stanje isporuke grijanja za Sultan Valide džamiju, kao prije 27. novembra ove godine.
 
Rijaset Islamske zajednice Srbije je uputilo tužbu Osnovnom sudu protiv opštine Sjenica, a zbog neprimjerenog ponašanja prema vjernicima koji obavljaju namaz u džamiji Sultan Valide., tj. ukidanja grijanja u pomenutoj džamiji.
 
Džamijski odbor džamije Sultan Valide 17. oktobra se obratio predsjedniku sjeničke opštine Munibu Mujagiću sa zahtjevom za puštanje grijanja za džamiju.
 
Sličnim zahtjevom rukovodstvu opštine obratio se i Medžlis Sjenice Mešihata IZ-e Sandžaka, a u vezi ovog problema upoznali su Ambasadu Republike Turske u Beogradu i Tursku agenciju za razvoj u saradnju (TIKA), Ministarstvo kulture i Zavod za zaštitu spomenika kulture u Beogradu.
 
Ovaj vjerski objekat, koji je također od izuzetnog kulturnog i historijskog značaja, priključen je na opštinski sistem centralnog grijanja, zajedno sa zgradom opštine i Domom kulture i do sada je grijanje imao s početkom grejne sezone.
 
Prijedlog tužioca Rijaseta Islamske zajednice Srbije, Mešihata Islamske zajednice Sandžaka, Medžlisa Islamske zajednice Sjenica da se u džamiji Sultan Valide nesmetano omogući grijanje, napajanjem grijanja preko sistema grijanja zgrade Opština Sjenica
se usvaja i to najkasnije u roku od 24 sata po prijemu ovog rješenja.
 
U rješenju se dalje navodi da “privremena mjera ostaje na snazi do pravosnažnog okončanja ovog postupka”.
Tagovi:
TOP