Učitavanje sajta
Aktivnosti

PREPORUKE MEŠIHATA IZS O PRAVILIMA I MJERAMA TOKOM TRAJANJA VANREDNE SITUACIJE

PREPORUKE MEŠIHATA IZS O PRAVILIMA I MJERAMA TOKOM TRAJANJA VANREDNE SITUACIJE

Imajući u vidu da je na teritoriji Republike Srbije u više gradova i opština ponovo proglašena vanredna situacija, u cilju preventivnog djelovanja i suzbijanja pandemije Kovid-19 virusa, a u skladu sa mjerama Vlade Republike Srbije, Mešihat Islamske zajednice Sandžaka izdaje sljedeće preporuke o mjerama koje treba sprovesti na teritoriji Sandžačkog Mešihata:

I.          Obavezuju se svi službenici Mešihata IZ Sandžaka i džematlije da poštuju aktuelne preporuke nadležnih državnih organa, kao i mjere lokalnih kriznih štabova u cilju sprečavanja širenja virusa Kovid-19.

II.         U džamiji klanjati samo farzove, hutbu ne dužiti više od 7 minuta, a dovu učiti odmah poslije farza.

III.       Namazima mogu prisustvovati samo one osobe koje su dobrog zdravstvenog stanja, a broj džematlija mora biti u okviru pravila – jedna osoba na 4 m2.

IV.       Poseban apel upućujemo osjetljivim kategorijama društva, starijim osobama, hroničnim bolesnicima, dijabetičarima i svima koji osjećaju zdravstvene poteškoće, da namaze klanjaju u svojim kućama.

V.         Zadužuju se službenici Islamske zajednice da se pridržavaju ovih mjera, kao i da djeluju u pravcu podizanja svijesti o njihovom značaju i primjeni kod vjernika.

VI.       Mole se vjernici da poštuju preporuke Islamske zajednice i nadležnih državnih institucija.

 

 

Informativna služba

Mešihata Islamske zajednice Sandžaka

Tagovi:
TOP