Učitavanje sajta
Aktivnosti

Imenovan novi Muftija sandžački

Imenovan novi Muftija sandžački

Senad Halitović je završio islamske studije u Jemenu, gde je i magistrirao. Bio je dugogodišnji imam novopazarske Arap-džamije. Radio je i kao profesor, a bavio se i humanitarnim radom. Rođen je 1979. godine. Oženjen je i ima četvoro dece. Izabran je jednoglasno za sandžačkog muftiju, a punu podršku dobio je od Vlade Srbije i verske uprave Turske.

"Radi se o prihvatanju ili podršci i od strane Vlade i od strane Dijaneta Turske. Suvišno je pričati o trenutnim odnosima Republike Turske i Republike Srbije. Koliko je ulaganje Republike Turske, što nama jako imponuje, jer se ta veza dodatno ojačava preko islamske zajednice, a posebno znači Muslimanima kada tako velika država, kada jedna bratska država sa toliko dobrih namera želi da pomogne nama" kaže Senad Halitović, novoizabrani sandžački muftija Islamske zajednice Srbije.

Predstavnik Ambasade Turske u Srbiji Fatih Judžel urutio je muftiji Halitoviću menšuru, odnosno ovlašćenje Rijaseta i pročitao telegram podrške koji je novoizabranom muftiji uputio Ali Erbaš, predsednik Dijaneta uprave za verske poslove Turske. Predstavnik Vlade Srbije istakao je da se dobra saradnju sa Rijasetom Islamske zajednice Srbije nastavlja.

"Molim uzvišenog Alaha da izbor sandžačkog muftije doprinese ujedinjenju svih muslimana, kako u Sandžaku tako i u celoj Srbiji", kaže Fatih Judžel, savetnik za verska i socijalna pitanja u ambasadi Turske u Srbiji.

"Prošle godine smo imali veliku radost da možemo da obeležimo 150 godina Islamske zajednice Srbije i tom prilikom smo imali jedno, više svedočanstava kako je u proslosti izgledao zivot Srba i Bošnjaka, odnosno pravoslavnih i muslimana i i videli smo kako su nam istoriski primeri posvedočili o našoj velikoj povezanosti i kada je uvek bilo dobro delili smo dobro, a kada je bilo loše pomagali smo se međusobno", ističe Gavrilo Grban, Uprava za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Republike Srbije.

Rijaset Islamske zajednice Srbije sastoji se od tri mešihata: srbijanskog, preševskog i snaddžačkog na čijem su području organizovani izbori. Senad Halitović je istovremeno i predsednik Mešihata Sandžaka.

"Ovo što se desilo sa izborom muftije je označilo kraj komletnog izbornog procesa od nivoa džamijskih odbora pa sve do predsednika Mešihata regionalne islamske zajednice. Dakle ,jedna je stvar što Islamska zajednica ima svoj legalitet koji joj je dat pravom, zakonom državnim, ali legalitet daje narod zato su svi izbori u islamskoj zajednici vrlo specifični", naglašava Sead Nasufuvić, reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije

TOP