Učitavanje sajta
Aktivnosti

ČESTITKA MUFTIJE SANDŽAČKOG POVODOM NOVE HIDŽRETSKE GODINE

ČESTITKA MUFTIJE SANDŽAČKOG POVODOM NOVE HIDŽRETSKE GODINE

"Večeras, sa zalaskom sunca, nastupa Nova 1442. hidžretska godina. Ovaj datum je veoma bitan iz razloga što predstavlja prekretnicu u historiji Islama i muslimana, a, također, i početak muslimanskog kalendara.

Sječanje na hidžru budi kod vjernika inspiraciju borbe i požrtvovanja, a, također, i spremnost na velika odricanja. Ovaj datum nas prisjeća na požrtvovanost i odricanja Allahova poslanika, a.s., i njegovih ashaba u cilju ostvarivanja korisnih ciljeva.

Prethodna godina je protekla, u velikom njenom dijelu, u raznim iskušenjima. Zarad svetosti ljudskog života, a što Islam i traži od nas, mi smo žrtvovali blagodat obavljanja namaza (molitve) u džamijama, otkazivali mnoge važne vjerske skupove, pa čak je i obred hadža bio onemogućen, osim malom broju vjernika koji su boravili u Saudijskoj Arabiji.

Hidžretska nova godina nam otvara vrata nade u bolje sjutra. Želimo da svi ljudi žive u vjeri u Boga, da žive u miru, zdravlju i međusobnom poštivanju. Posebno želimo, i tome se nadamo, da muslimani u Srbiji ostvare svima nama željeno jedinstvo i kao braća, zajedno, postižemo rezultate u dobru i borbi protiv raznih iskušenja.

Molim uzvišenog Allaha da muslimanima širom svijeta oživi srca u zikru i pokajanju, podari slogu i medjusobno bratsku ljubav.
Svim muslimanima želim mubarek novu 1442. hidžretsku godinu."

 

Muftija sandžački

Senad ef. Halitović

 

Izvor: Anadolija

Tagovi:
TOP