Učitavanje sajta
Aktivnosti

ČESTITKA PREDSJEDNIKA DIYANETA PROF. DR. ALI ERBAŠA REISU-L-ULEMI SEAD EF. NASUFOVIĆU

ČESTITKA PREDSJEDNIKA DIYANETA PROF. DR. ALI ERBAŠA REISU-L-ULEMI SEAD EF. NASUFOVIĆU

Predsjednik Diyaneta, Uprave za vjerska pitanja u Republici Turskoj, prof. dr. Ali Erbaš, u pismu koje je uputio reisu-l-ulemi Islamske zajednice Srbije, Sead ef. Nasufoviću, povodom promjene namjene Ajasofije iz muzeja u džamiju, izražava veliko zadovoljstvo i sreću, te podsjeća na bitnost i historijat Ajasofije, s posebnim osvrtom na Vakufnamu Fatih Sultan Mehemeda. Zatim je, prof. dr. Ali Erbaš čestitao Reisu-l-ulemi, ali i svim muslimanim u Srbiji i širom svijeta vraćanje Ajasofije u džamiju kao i Kurban-bajram s dovom Allahu za ljubav, mir, spokoj, sreću cijelom islamskom umemtu, ali i svom narodu širom svijeta.

U nastavku možete pročiati cijeli tekst.

S imenom Allaha Milostivog Samilosnog

PREDSJEDNIŠTVO REPUBLIKE TURSKE
UPRAVA ZA VJERSKA PITANJA

 

Poštovani
Sead ef. NASUFOVIĆ                                                                                                     22/7/2020
Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije                                                                  2020/506156
                                     Beograd/SRBIJA

Želim započeti svoje riječi čineći dovu za vaše zdravlje. Neka Uzvišeni Allah Vas, Vašu porodicu i svu našu braću muslimane u Vašoj zemlji sačuva, otkloni nedaće i poteškoće i podari mir i sreću.

Kao što znate, Fatih Sultan Mehmedovo nasljedstvo, simbol osvajanja, velika bogomolja Istanbula odlukom vrhovnog suda i uredbomm Predsjedništva prije nekoliko dana vraćena je iz muzeja u džamiju. Najprije, kao i svaki musliman, sa vama želim podijeliti uzbuđenje i sreću koju sam osjetio pri ovoj promjeni.

Ajasofija, pored toga što spada u najstariju građevinu Istanbula, u isto vrijeme ovo remek djelo  svjedoči 15 stoljećnoj historiji ovog prostora. Sve do preobražaja u džamiju, slavnim osvajanjem 1453 godine, Ajasofija je bila u službi katedrale, koliko god je bila mjesto sreće isto tako bila je i mjesto bola i tuge. Nakon toga, u periodu od 1453 do 1934, ukupno 481 godinu, bila je u službi džamije. Uz potpore i pojačanja koje je uradio naš (mimar) Sinan bogomoljin život je produžen. Skoro svaki padišah s ciljem da ovu džamiju održava i uljepšava uložio je mnogo truda i nastojao uvećavati njenu vrijednost.

Kroz historiju narodi su prolazili kroz periode prekida. U njima znanje zastane, zanat zaostane, civilizacija u mjestu ostane, bogastvo u siromaštvo a sreća u nesreću se preokrene. U osnovi ovo se nazire u riječima Uzvišenog: Mi dane dajemo sad jednima, a sad drugima” I kao što su narodi živjeli periode prekida tako je i Ajasofija kroz 86 godina prošla jedan ovakav period.

Onaj koji teži uzvisivanju vjerskih vrijednosti, onaj koji želi ponovo oživjeti islamsku civilizaciju, u srcu svakog muslimana u Turskoj oduvijek je postojala ljubav prema Ajasofiji. Zato, godinama, s ciljem da se ponovo preobrati u bogomolju organizovane su protesne šetnje (skupovi), predstave, napisani mnogi stihovi i pjesme.

U Fatihovoj Vakufnami stoji: “Ko ovu moju vakufnamu o preobraćaju Ajasofije u džamiju izmijeni, jednu klauzulu promijeni, poništi ili na drugi način tretira, na pogrešan ili licemjeran način protumači ili koristeći se bilo kojom spletkom nastoji da propis uvakufljenja Ajasofije u džamiju promijeni, njenu osnovu izmijeni, njenim detaljima se suprostavi, ili ukaže na put onima koji to žele učiniti, pomogne im na nezakonit način, ako je promijeni iz svojstva džamije u napravi falcifikat papire, ili u svojoj lažnoj svesci zabilježi ili koristeći se lažju pripiše je na svom računu, pred svima vama kažem da je počinio najveći prijestup (haram) i zaradio veliki grijeh. Ko ovu vakufnamu izmijeni, pojedinačno ili grupno, neka je Allahovo, Poslanikovo, melekansko, svih vođa i svih muslimana vječito prokletstvo na njega i sve njih. Neka se njihova kazna ne umanji, i na danu Hašra neka u njihova lica ne bude gledano. Ko nakon što čuje ovo i dalje ustraje na izmjenama, grijeh će imati i onaj koji mu dozvoljava te izmjene. Neka je Allahova kazna na sviju njih. Allah sve čuje i sve zna” Dosita srca pucaju pri čitajunju ovih redova. Ali hvala Allahu, danas je period prekida Ajasofije završen. Sa dekretom našeg Predsjednika preobražena je u mjesto gdje će se Allahu sedžda činiti. 

Danas Ajasofija, od vremena njenog osnivanja, kao mnogo puta do sada ponovo živi jedno svoje oživljenje. Uz Allahovu dozvolu, njeno oživljenje nagovještaj je za dosezanja slobode Mesdžidu Aksaa. Ovo njeno oživljenje, uz Allahovo dozvolu, potlačenim i rastuženim vjernicima izvor je nade za budućnost; ovo će biti i znak uspona naše civilizacije koja se zasniva na pravednosti, samilosti i etici.

U ovom kontekstu, čestitam Vam nastupajući Kurban bajram, moleći Allaha Uzvišenog da bajram, najprije islamskom ummetu ali i svom narodu donese ljubav, mir, spokoj i sreću.

S ovim osjećajima i mislima, Vama, zajedno sa vašom porodicom želim da se u najkraćem vremenu usafite u Ajasofiji džamiji.

Upućujem Vam najsrdačniji poštovanje i selame.

 

Prof. Dr. Ali Erbaš

Predsjednik uprave za vjerske poslove

Republike Turske

 

 

Tagovi:
TOP