Učitavanje sajta
Aktivnosti

Poruka reisu-l-uleme povodom nastupajućeg Kurban-bajrama

Poruka reisu-l-uleme povodom nastupajućeg Kurban-bajrama

Bajrakli džamija, Beograd, 30.07.2020. godine

 

Draga braćo i sestre, drage komšije, prijatelji i sugrađani, sutra, 31. jula 2020. godine, počinje Kurban-bajram i traje četiri dana.

 

Ovaj Bajram dočekujemo u danima vanrednog stanja u kojima su na snazi posebne mjere zbog pandemije uzrokovane virusom Covid-19, ne samo kod nas, već i u cijelom svijetu.

Takvo je stanje i u Mekki, u kojoj će pored Kabe boraviti tek simboličan broj vjernika, kao što i danas na Danu Arefata, kao najodabranijem danu u godini, ruke prema nebu okreću i svoje molitve šapuću rijetki pojedinci Ummeta.

 

Nije tako davno bilo kada je posljednji Božiji Poslanik, alejhisselam, savjetovao ljudskom rodu:

Neće se nikada među ljudima pojaviti nemoral koji će se javno ispoljavati, a da Allah, džellešanuhu, neće dati da se među njima pojave zarazne bolesti koje nisu bile poznate njihovim prethodnim generacijama!

 

Teško je i skoro nemoguće reći ko je kriv, a ko nije, ali sam zato siguran da smo svi manje ili više odgovorni. Odgovornosti niko nije oslobođen, jer nismo dovoljno promicali dobro, a odvraćali od zla i javnog nemorala, niti smo zlo i javni nemoral spriječili rukom ili jezikom (ni pisanim ni usmenim putem), niti smo ga srcem odbacili.

 

Čini mi se, a neka mi niko ne zamjeri, da smo kao ljudi i previše obraze uprljali, te nam je maska na licu jedino rješenje za sada.

Zato, ovog Bajrama učinimo napor i uložimo svu snagu i znanje da očistimo i sačuvamo svoj i tuđ obraz, jer bez obraza prestajemo biti ljudi!

 

Historija ne pamti prosječnost, ali će pamtiti najbolje i najgore među nama. Upravo je takva priroda stanja u kojem se nalazimo, pa nam kao pojedincima i kao društvu daje šansu da se izrazimo riječju i djelom kao najbolji ili kao najgori. Sredine nema.

Zato, budimo moralni da bismo bili najbolji!

 

Polazeći od činjenice da je islam vjera prevencije, a život i zdravlje jedna od osnovnih vrijednosti koje islam štiti, zatim, stava Svjetske unije islamskih učenjaka o postupanju tokom trajanja pandemije uzrokovane virusom Covid-19, znajući da je na teritoriji Republike Srbije u više gradova i opština ponovo proglašeno vanredno stanje, na osnovu Ustavnih ovlašćenja izdajem sljedeće preporuke službenicima Rijaseta Islamske zajednice Srbije i našim džematima o mjerama koje treba sprovesti tokom Kurban-bajrama:

 

  1. Obavezuju se svi službenici Rijaseta Islamske zajednice Srbije i džematlije da poštuju aktuelne naredbe i preporuke nadležnih državnih organa, kao i mjere lokalnih kriznih štabova u cilju sprečavanja širenja virusa Covid-19;
  2. Bajram-namazu mogu prisustvovati samo one osobe koje su dobrog zdravstvenog stanja, a broj džematlija mora se dogovoriti sa svojim džematskim imamom dan ranije, kako bi se ispoštovalo pravilo da jedna osoba tokom boravka u džamiji boravi na 4 m2.
  3. Vjernici koji dogovore sa svojim imamom prisustvo u džamiji na Bajram-namazu dužni su ispoštovati sve higijenske mjere prije dolaska u džamiju, kao i tokom boravka u džamiji.
  4. Islamska zajednica neće organizovati nikakve bajramske svečanosti, programe i prijeme, a džematlijama savjetuje da svoje bajramske zijarete (posjete i obilaske) ograniče na najužu rodbinu, strogo vodeći računa o fizičkoj distanci, pritom, izbjegavajući rukovanje prilikom čestitanja.
  5. U džamiji klanjati samo farzove radi što kraćeg zadržavanja. Isto se odnosi i na džumu namaz. Hutbu ograničiti na 5 minuta, a dovu učiti odmah poslije farza.
  6. Sabah-namaz, na dan Kurban-bajrama, u džamiji će klanjati samo imam i muezin. Džamiju za Bajram-namaz otvoriti 15 minuta prije Bajram-namaza uz primjenu mjera zaštite.

 

U nadi da će Milostivi Allah primiti hadž svim hadžijama, primiti naše kurbane, da će nam grijehe oprostiti, da će milost Svoju spustiti na duše naših umrlih, da ćemo uz Njegovu pomoć čuvati zajedništvo i porodice svoje, komšije i prijatelje, dom i domovinu, moleći se za sreću svakog čovjeka, svim hadžijama i svim pripadnicima islama od srca želim:

 

Bajram šerif mubarek olsun!

 

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije

Sead Nasufović

Tagovi:
TOP