Učitavanje sajta
Aktivnosti

VEČERAS NASTUPA MUBAREK NOĆ

VEČERAS NASTUPA MUBAREK NOĆ

Mubarek noć Lejletu-l-berat, po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice Srbije nastupa u akšam, u utorak, 7. aprila 2020. godine.

Doživljava se kao vjesnik nadolazećeg mjeseca posta, mubarek Ramazana. Obilježava se i kao noć u kojoj meleki počinju pisati sudbinu čovječanstva i svakog čovjeka pojedinačno za narednu godinu. Ova odabrana noć u hadisima, predajama Poslanika Muhammeda, a.s., se spominje kao noć u kojoj Uzvišeni Allah dž.š., određuje ljudske sudbine, ljudske živote, njihovu nafaku i prašta ljudima grijehe.

Lejletu-l-berat znači oslobađanje, čišćenje. Allah dž.š. u toj noći oslobađa od grijeha veliki broj ljudi.

Ova mubarek noć ima više imena, noć polovine ša'bana, noć oprosta, noć oslobođenja, noć izlaganja djela, noć rasporeda i odluke. Po časnome hadisu, naziv ove noći je "Nisfuš-Ša‘ban", što znači polovina mjeseca ša'bana.

Poslanik a.s. kaže: "Kada nastupi 15. noć ša'bana, provedite je u nafili (dobrovoljnom namazu), a dan koji slijedi u (dobrovoljnom) postu."

Tradicionalno muslimani ovih prostora mubarek noći provode učeći Kur'an-i-Kerim, klanjajući nafile uz zikr-često spominjanje i veličanje Gospodara, donošenjem sallavata na Poslanika a.s., kao i upućivanjem dova Svemilosnom.

Tagovi:
TOP