Učitavanje sajta
Aktivnosti

OTVORENA MUŠKA MEDRESA

OTVORENA MUŠKA MEDRESA

Svečanošću održanom u Novom Pazaru ozvaničen je početak rada muške medrese "Sinan beg" u novom uvakufljenom objektu.

Iz Mešihata Sandžaka Islamske zajednice Srbije (IZS), pod čijim je okriljem medresa "Sinan beg", ovaj dan označili su kao historijski, jer medresa od obnavljanja rada 2007. godine prvi put ima sopstvenu zgradu i optimalne uslove rada.

Zgradu je uvakufila organizacija "Ilm" s ciljem da objekat služi mladima kako bi se u njemu obrazovali i podučavali vjeri.

"Okupili smo se kako bismo uputili zajedničku dovu, da Allah dž.š. blagoslovi i da ove prostorije budu berićetne. Da voljom Boga se u njima pored znanja stiče i uči lijepo ponašanje i odnos prema Bogu, ljudima i zajednici", rekao je zamenik muftije Muhamed ef. Demirović.

U novoj školskoj zgradi učenici će sada imati kvalitetnije uslove za rad i boravak.

"Prvi put naša medresa ima svoju adresu od kada smo obnovili njen rad 2007. godine. Naša medresa je najstarija obrazovna ustanova, sagradio ju je najverovatnije davne 1528. godine slavni defterdar osmanskog sultana Suljemana Sinan - beg. Taj vakuf, odnosno medresa, znamo kako je završila, Allah dž.š. je dao da se ponovo pojavi novi dobrotvor i oživi vakuf, medresu '’Sinan beg', rekao je direktor te vjerske obrazovne ustanove Hariz Holić.

U objektu će pored muške medrese biti smještena i škola Kur’ana sandžačkog Mešihata IZS. Na zgradi će se, kako je planirano, u saradnji sa ustanovama Republike Turske u narednom periodu izgraditi još dva sprata.

"Od naše braće iz Republike Turske imamo obećanja i uveravanja da će u narednom periodu biti u Novom Pazaru sagrađen veliki islamski centar. Tu će biti sjedište Rijaseta IZS, Mešihata Sandžaka i ostalih ustanova naše vjerske zajednice. Vjerujemo da će u saradnji s Vladom Turske i Diyanetom na ovoj zgradi biti dograđena još dva sprata, a planiramo radove i proširivanje objekta ženske medrese '’Sinan beg'’, rekao je sandžački muftija Senad ef. Halitović.

U novom objektu medrese "Sinan beg" smještene su nove i prostranije učionice i internat u kojem borave medresanti. Drugo polugodište za njih počinje od ponedeljka, 24. februara.

(Agencija Anadolija)

Tagovi:
TOP