Učitavanje sajta
Aktivnosti

DELEGACIJA RABITE U POSJETI RIJASETU ISLAMSKE ZAJEDNICE SRBIJE

DELEGACIJA RABITE U POSJETI RIJASETU ISLAMSKE ZAJEDNICE SRBIJE

Generalni sekretar Musimanske svjetske lige (RABITA) dr. Muhamed Abdulkerim El Isa boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji i Islamskoj zajednici Srbije.

Jučerašnji dan obilježile su sljedeće posjete:

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zajedno sa zvničnicima Rijaseta primio je generalnog sekretara Muslimanske svjetske lige, i tom prilikom su razgovarali o koracima za unapređenje saradnje, dogovoriivši da u Beogradu ove godine bude održana konferencija Rabite, posvećena vezama pravoslavlja i islama, kao i drugih religija, na koju bi došli predstavnici različitih vjerskih zajednica iz cijelog svijeta.

Posjeta Patrijaršiji srpskoj, gdje je domaćin Patrijarh Irinej izrazio veliku radost zbog posjete, smatajući da je to način da se unaprijedi saradnja između hrišćanskih i muslimanskih velikodostojnika, ističući posebno značaj međuvjerskog mira i dijaloga u svijetu i regionu.

Potom je uslijedila posjeta potpredsjedniku Vlade i ministru trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimu Ljajiću. Na sastanku se govorilo o unapređenju odnosa između Srbije i RABITE, koja predstavlja jednu od najuticajnijih faktora među državama islamskog svijeta. Ministar Ljajić je na sastanku uputio molbu da Muslimanska svjetska liga podrži napore Srbije za dobijanje statusa posmatrača u Organizaciji islamske konferencije, smatrajući da je to od velikog značaja ne samo za odnose sa državama islamskog svijeta, već i od izuzetne važnosti za sve muslimane koji žive u Srbiji. Također je pozvao Muslimansku svetsku ligu da razmotri mogućnost izgradnje kulturnog centra za međuvjerski dijalog u Srbiji.

U večernjim satima održan je i okrugli sto na temu - Tradicionalne crkve i vjerske zajednice u misiji mira. Učestvovali su: Generalni sekretar Rabite, Reisu-l-ulema Sead Nasufović, muftija sandžački Senad Halitović, zamjenik muftije mr. Muhamed Demirović, izaslanik Patrijarha SPC Irineja, Nadbiskup beogradski Stanislav Hočivar, glavni rabin Jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel, i dr Marko Nikolić, zamjenik direktora za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama, kao i predstavnici 16 ambasada, imami i vjeroučitelji.

Tagovi:
TOP