Učitavanje sajta
Aktivnosti

Uspješan početak školovanja prvog ženskog odeljenja medrese “Sinan beg”

Uspješan početak školovanja prvog ženskog odeljenja medrese “Sinan beg”

 

Iz Mešihata Sandžaka Islamske zajednice Srbije, pod čijim je okriljem medresa „Sinan beg“, kažu da je već nakon prvog polugodišta njihova ideja o formiranju ženskog odeljenja medrese u Novom Pazaru u školskoj 2019/2020. godini u potpunosti uspela.


Zadovoljan rezultatima, učinkom i disciplinom medresantica je i zamenik muftije sandžačkog i razredni starešina ženskog odeljenja medrese „Sinan beg“ mr. Muhamed ef. Demirović, koji medresanticama koje su prvi put odvojene od kuće i porodica pristupa kao svojim ćerkama.


Prva generacija medresantica oslobođena je u potpunosti plaćanja školarine, uprkos tome što su veliki troškovi školovanja i boravka u internatu. Rukovodstvo medrese “Sinan beg” u institucijama Republike Turske ima važne partnere i podršku, pa i u ovom obrazovno–odgojnom projektu.

“Doprinos Republike Turske i turskog naroda oduvek je na visokom nivou. Sama ova medresa je oživljavanje turskog nasleđa koje su nam turska braća i prijatelji ostavili na ovim prostorima. Vakufe koje su nam oni ostavili, našim trudom i angažmanom te njihovom podrškom, oživljavamo”, dodao je ef. Demirović.

U odgojno-nastavnom procesu medrese "Sinan beg" radi na desetine profesora koji su svršenici islamskih ili nekih drugih smjerova fakulteta u Republici Turskoj. Mnoge devojke u toj medresi sa kojima smo razgovarali svoju budućnost i nastavak obrazovanja planiraju baš u toj zemlji.

Petnaestogodišnje medresantice Selma i Medina, nakon pet meseci provedenih u internatu Medrese, vraćaju se u svoj rodni Tutin, sandžačku opštinu od Novog Pazara udaljenu 35 kilometara.

“Zbližile smo se, postale smo kao jedna porodica. Kada je to potrebno, pomažemo jedna drugoj. Zajedno sprovodimo sve aktivnosti, organizovale smo i horsko učenje ilahija i kasida. Nije mi bilo teško da se odvojim od porodice jer sam znala da ću ovde steći novu, tako da mi je već sada žao što idem na raspust te jedva čekam da se vratim u školu”, rekla je medresantica Selma Imamović.

“Najpre sam htela upisati medresu u Sarajevu, a onda sam čula da medresa 'Sinan beg' upisuje žensko odeljenje i da su uslovi dosta bolji. U Medresi je dosta lijepo, vaspitačice nas lijepo odgajaju, a profesore gledamo kao roditelje. Učenice su kao jedna velika porodica, jedna na drugu gledamo kao na sestru”, kaže medresantica Medina Alić.

 

Tagovi:
TOP