Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

OBDANIŠTE

Druga ramazanska hutba – Milostivi koji Oprašta

Hvala Allahu Premilosnom, Svemilosnom što nas učini pripadnicama Islama, sljedbenicima Muhameda s.a.v.s. Hvala Ti Gospodaru što nas počasti Ramazanom.

Fakultet islamskih nauka u Beogradu

Rijaset Islamske zajednice Srbije, kao osnivač Fakulteta islamskih nauka u Beogradu, na redovnoj sjednici održanoj dana 28. 07.11 godine, a na osnovu prijedlioga nastavno-naučnog vijeća FIN, saglasno Zakonu o visokom obrazovanju Republike Srbije, Statuta Fakulteta i Pravilnika o izboru zvanja nastavnika i saradnika na Fakultetu islamskih nauka, donio je:

MJESEC ŠA'BAN I LEJLETU-L-BERAT

Allahov Poslanik Muhammed a.s. je na početku mjeseca redžeba i ša'bana učio i nama preporučio učiti slijedeću dovu: "Allahumme barik lena firedžebe ve ša'abane vebelligna ramadane" - "Bože, blagoslovi nas u redžebu i šabanu i daj nam da dočekamo ramazan." (Taberani)

LEJLETU-L-MI’RADŽ

Uskoro nam dolazi jos jedna mubarek noć, noć koja se zove Lejletul mi'radž ili kao što je neki zovu Lejletul-Isra' za koju se vežu brojne pouke i poruke. Noć lejtetu-l-mi'radža je u utorak, 28.06.2011.god.

Opaka bolest današnjice, ljubav prema govoru i slavi

Uzvišeni Stvoritelj kaže u Časnom Kur'anu: „O vjernici! Zašto jedno govorite a suprotno radite?! O kako li je kod Allaha pogrdno da jedno govorite a suprotno tome postupate!'' (Prijevod značenja Es-Saff, 4.)

NOĆ ŽELJA, NADE I IBADETA - Lejletur-regaib

Dvije mubarek noći u mjesecu redžebu: Lejletur-regaib i Lejletul-mi'radž predstavljaju prve vjesnike, nama muslimanima, najdražeg gosta - ramazana. (Lejletur-regaib i učajluci započinju 02.06.2011.godine)

Hafiz Sulejman ef. Bugari – Hutba

01/05/2011
Za ovu vječnu ljubav takmičili su se velikani, žrtvovani su životi, poklanjana velika bogatstva, da bi se osjetila ljubav koja nema kraja, ljubav kojom se hrane mu'minske duše

ŠTA UNIŠTAVA MUSLIMANSKO BRATSTVO

04/03/2011
Mnogi muslimani čine ono što narušava ili uništava medjumuslimanske relacije, da toga nisu ni svjesni, a oni koji to čine u svojim srcima imaju teške bolesti, koje se moraju liječiti, kao što su: mržnja, zavidnost i škrtost.

Sedam razloga zašto čitati Časni Kur'an?

25/02/2011
Jedinstven, Nepromijenjen, Nenadmašiv, Neosporan, Plan za život na ovom i budućem svijetu, Uputa kao Božji dar, Način komuniciranja sa našim Stvoriteljem.

Blagodati noćnog namaza

16/02/2011
Noćni namaz predstavlja čast, ugled onome ko ga obavlja, jer on njime traži, a to je najteža vrsta pokornosti, Allahovo zadovoljstvo u najtežim časovima.

Fetve o Sehvi Sedždi

08/02/2011
Svaka osoba i svaka radnja podložni su grješkama i zaboravu, koliko god se čovjek trudio on ih ne može u svakoj situaciji izbjeći, ni namaz nije pošteđen od njih. Često se dešava da čovjek nešto zaboravi u namazu, doda, oduzme, pomiješa i sl. U tom slučaju, on je dužan da ispravi tu grješku na način da nakon predavanja selama na desnu stranu učini dvije sedžde, sjedenje i ponovo preda selam.

Hadis Muhammeda s.a.v.s.

02/02/2011
Bilježi Taberani u "Velikom mu'adžemu, kao i Hakim i Tirmizi u "Nevadirul-usulu" i Asbehani u "Et-tergibu", od Abdur-Rahmana ibni Semure, r.a., da je rekao:"Jednoga dana došao nam je Poslanik, s.a.v.s., koji je rekao: "Juče sam zaista u svom snu vidio čudo:

Djeca su vaše iskušenje

29/01/2011
Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova, Koji je vjernike ukrasio imanom što daje plodove na oba svijeta, a sve ostalo On daje kao ukras ovoga svijeta. Salavat i selam Učitelju svijeta - Muhammedu, s.a.v.s., njegovoj časnoj porodici i svim ashabima.

Rijetka kopija Kur'ana stara 500 godina bit će objavljena na internetu

19/01/2011
Rijetka kopija jednog od svjetski najznačajnijih primjeraka Kur'ana bit će objavljena na internetu.

PROBIJANJE MEDIJSKE BLOKADE

24/12/2010
Novinari Produkcijske kuće ČAČAK VIDEO, koja se bavi izradom i produkcijom informativnih, kulturnih i sportskih sadržaja, a ujedno su i zvanični dopisnici za zapadnu Srbiju televizijskih kuća FOX, KOŠAVA, B92 (emisija "Znanje na poklon") i informativne servisne agencije FONET, ove sedmice su boravili u Novom Pazaru.

Hidžab na modnoj pisti

07/12/2010
U Srbiji nema polemike zbog odevanja muslimanki kao u EU. - Iako su ranije bile pod pritiskom porodice ili države, one danas same odlučuju da li će se pokriti.

I Bosanski u skupštini

04/12/2010
Zakoni koje Skupština Srbije bude usvajala naredne godine, biće prevođeni na jezike nacionalnih manjina - mađarski, bosanski i albanski.