Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

MEDŽLIS

STAMBOL DŽAMIJA: Sveèanost polaznika mektebske nastave

08/03/2015
U nedjelju, 08.03.2015. godine u Stambol džamiji, nakon akšam-namaza, održana je sveèanost polaznika mektebske nastave

NOÆI OBOJENE ISLAMOM U „STAMBOLU“

06/02.2015.
U Stambol džamiji u Novom Pazaru, 6.2.2015. godine, nakon klanjanja jacije-namaza zapoèeta je manifestacija “NOÆI OBOJENE ISLAMOM“ koja æe se održavati svakog prvog petka u mjesecu u džematima i medžlisima Islamske zajednice.

TUGA U PRIJEPOLJU: Klanjana dženaza rahmetli Safetu Planiæu

PRIJEPOLJE – U prisustvu brojnih graðana Prijepolja i drugih sandžaèkih gradova, danas je obavljena dženaza namaz rahmetli Safetu Planiæu.

BOR DŽAMIJA: Sveèana dodjela diploma svršenicima kur’anskog pisma

19/01/2015
U nedjelju, 18.01.2015. godine, sa jacije namaza, u Bor džamiji prireðena je sveèanost za svršenike kursa arapskog pisma-sufare.

Stambol džamija na Æerimidžinici u novom ruhu

14/01/2015
Novopazarsko naselje Æerimidžinica, iako broji oko deset hiljada stanovnika, sve do polovine 2008. godine, nije imalo svoju džamiju.

U Tutinu obilježen 12. rebiul-evvel

02/01/2015.
Povodom Dana roðenja Allahovog poslanika Muhammeda s.a.v.s., u organizaciji Mešihata Islamske zajednice Sandžaka, u petak, 2. januara 2015. godine, sa jacije namaza uprilièena je prigodna sveèanost u džmiji kod Dalasa.  

Kamen temeljac za izgradnju džamije u Veljem Polju, MIZ Tutin

TUTIN – Uèetvrtak, 19.03.2014. godine, u Medžlisu Islamske zajednice Tutin, džemat Velje Polje postavljen je kamen temeljac za izgradnju još jedne džamije.

Prihvatanje islama u Sjenici

„Allahu je prava vjera jedino – islam.“ (Kur\\\'an, III:19)

Anita Petkoviæ primila islam

U petak, 27.12.2013. godine, prije džume namaza u mesdžidu Islamske zajednice Novi Sad, pred imamom Muhamedom Ziljkiæem Anita je primila islam i posvjedoèila šehadet.

Promocije knjiga „Allahovi vjerovjesnici“ i „Dragulji islama“

Nakon promocije u prostorijama Konsultativnog centra Fakulteta islamskih nauka u Novom Pazaru, naslovi „Allahovi vjerovjsenici“ i „Dragulji islama“ promovirani su i u drugim sandžaèkim gradovima, Prijepolju, Tutinu i Sjenici.

Hadžije otputovale za Mekku

Grupa hadžija iz Srbije, njih 188, u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice Srbije, veæina njih iz Sandžaka, Beograda i centarlne Srbije, letom za Istanbul turske aviokompanije Turkish Airlines otputovala je jutros sa beogradskog aerodroma u mubarek mjesta Mekku i Medinu.

MEDRESE: Sve je spremno za poèetak nove školske godine

Uprava Sinan-begove i Bakije-hanume medrese Uprava Sinan-begove medrese u Novom Pazaru i Bakije-hanume u Prijepolju obavještavaju uèenike i uèenice da æe školska 2013/2014. godina, poèeti sa nastavom, 09.09.2013. godine.

Noæni namazi u Bor džamiji i Bajevici

U okviru svojih ramazanskih aktivnosti Mešihat Islamske zajednice Sandžaka i Medžlis Islamske zajednice Novi Pazar organizuju zajednièko klanjanje noænoga namaza u Bor džamiji i u novoj džamiji u Bajevici.

JAVNI POZIV VJEROUÈITELJIMA ZA RAD U OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA

Rijaset Islamske zajednice Srbije, upuæuje JAVNI POZIV svim zainteresovanim kandidatima za radna mjesta nastavnik islamske vjeronauke u osnovnim školama i profesor islamske vjeronauke u srednjim školama u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Novoj Varoši, Prijepolju i Priboju za upis na spisak vjerouèitelja za školsku 2013/2014 godinu.

Direktorica Muratoviæ obišla obdanište u Tutinu

Obdanište u Tutinu, koje radi u okviru vaspitno-obrazovne ustanove Nahla, obišla je direktorica, Muzafera Muratoviæ sa saradnicima, ocijenivši da su uslovi za rad sa djecom zadovoljavajuæi, te da su djeca u potpunosti savladala planirano gradivo.

Reisul-ulema uputio telegram sauèešæa povodom preseljenja na Ahiret Jakub ef. Selimoskog

Novi Pazar 30.mart 2013.- Reisul-ulema Adem ef.Zilkiæ povodom preseljenja na Ahiret Jakub ef.  Selimoskog, reisul-uleme Islamske zajednice u Socijalistièkoj federativnoj republici Jugoslaviji (1991-1993.), uputio je telegram sauèešæa porodici Jakub ef. Selimoskog i Islamskoj zajednici u Makedoniji.

ANKETA ZA NAJBOLJEG NASTAVNIKA – IZABRAN VJEROUÈITELJ ADMIR EF. HADŽIÆ

U osnovnoj školi „Jošanica“, u Muru meðu uèenicima je sprovedena anketa od petog do osmog razreda – NAJBOLJI NASTAVNIK.

Klanjana dženaza Ahmedinu Demiroviæu

Danas je nakon džume namaza, u Bor džamiji u Novom Pazaru klanjana dženaza Ahmedinu Demiroviæu, istaknutom vjerskom i društvenom aktivisti, entuzijasti i humanisti.

Sastali se turski reis Gormez i novi reis IZ u BiH Kavazoviæ

Gormez æe Kavazoviæa sutra ogrnuti džubetom - ogrtaèem kojeg nose imami prilikom predvoðenja namaza

Bratska saradnja Mešihata IZ-e Sandžaka i MDD Merhameta Sandžaka

Bratska saradnja Mešihata IZ-e Sandžaka sa prof. Hakijom Beširoviæem i Esadom Zahitoviæem - Becom, èelnim ljudima MDD Merhamet Sandžaka, sa kojima duži niz godina, na zadovoljstvo korisnika uspješno izvršavamo ovaj veoma važan emanet, poèev od dogovora oko visine iznosa za kurban, preko raspodjele mesa, do zajednièkog prikupljanja i distribuiranja kurbanskih koža