Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

INFO DANA

Predstavnici najvećih vakufskih fondacija u Turskoj u posjeti Bakije-hanume medresi

11/01/2016.
Direktor Bakije-hanume medrese mr Sami ef. Džeko ugostio je danas, 11.01.2016. godine, sa svojim saradnicima i direktorom Ženske Medrese u Tutinu prof. Nusretom ef. Gusincem, visoku delegaciju predstavnika vakufskih fondacija iz Turske na čelu sa predstavnikom Ilim Yayma Cemiyeti organizacije Salih Sağır-om.

ODGOJNO-OBRAZOVNA USTANOVA NAHLA

01/1/2016/
U srijedu, 30. decembra 2015. godine, u organizaciji vaspitno-obrazovne ustanove Nahla na Čeremidžinici održana je priredba za predškolce polaznika  ovog obdaništa.

Šefadžijo srca moga

22/12/2015.
Tradicionalna manifestacija Rijaseta Islamske zajednice Srbije i Mešihata IZ Sandžaka u povodu mjeseca rođenja Allahovog Miljenika Muhamammeda s.a.w.s.

HO “EMANET”: Pomoć izbjeglicama se nastavlja

08/12/2015.
Rukovodilac HO “Emanet” Dževad ef. Zejnelović navodi da je prethodna akcija prikupljanja pomoći izbjeglicama uspješno sprovedena, ujedno ističe spremnost džematlija da se akcija nastavi na području Mešihata IZ-e Sandžaka

Muftija Hasib ef. Suljović posjetio azilante u Preševu

03/12/2015.
U organizaciji Mešihata IZ Sandžaka i humanitarne organizacije Emanet prikupljena je i dostavljena pomoć u vidu hrane odjeće i obuće azilantima u Preševu.

UČENICI SINAN-BEGOVE MEDRESE POSJETILI ALAUDIN MEDRESU U PRIŠTINI I PRIZRENU

19/11/2015.
U okviru programa međusobne saradnje dviju medresa, koji je ustanovljen u aprilu mjesecu između direktora Sinan-begove medrese, mr. Mensura ef. Zukorlića i direktora Alaudin medrese, Bahri Simnice dogovoreno je da učenici Sinan-begove medrese posjete medresu u Prištini i njeno odjeljenje u Prizrenu.

Muftija Suljović čestitao Dan Sandžaka

19.11.2015.
Uvaženi Predsjedniče, Povodom Dana Sandžaka, koji se obilježava 20. novembra, u ime Mešihata Islamske zajednice Sandžaka i svoje ime, Vama i Vašim saradnicima, kao i svim Bošnjacima Sandžaka, čestitam ovaj veliki blagdan!Obilježavanjem Dana Sandžaka sjećamo se velikih napora naših predaka koji su znali, umjeli i svojim trudom dokazali kako Bošnjak čuva najveće ljudske vrijednosti. Zato smo veoma ponosni na ...

HUMANITARNA ORGANIZACIJA “EMANET” POMAŽE IZBJEGLICAMA

19/11/2015.
Svakodnevno posmatramo preko medija muke i stradanja izbjeglica koji prolaze kroz našu zemlju, a imajući u vidu da se nalazimo pred još hladnijim zimskim danima.

Islamska zajednica osuđuje ispisivanje islamskih simbola na kapiji crkve u Novom Pazaru

04/11/2015.
Mešihat islamske zajednica Sandžaka osuđuje ispisivanje islamskih simbola na kapiji crkve u Novome Pazaru i taj čin smatra atakom na vjerska prava i slobode

Muftija Suljović u radnoj posjeti tutinskom medžlisu

U utorak, 20.10.2015. godine, muftija sandžački Hasib ef. Suljović sa saradnicima posjetio je tutinski medžlis.

JEVMU-AŠURA (Deseti dan Muharrema)

21/10/20`15.
Među vjerskim mubarek danima islamskog svijeta je i Dan jevmul-ašure, koji pada u petak, 23.10.2015. godine.

Svečanost povodom Nove 1437. hidžretske godine

13/10/2015.
NOVI PAZAR - U Bor džamiji u ponedjeljak, 12.10.2015. godine, sa aksam namaza, a shodno Kur'anskom ajetu:

Hadžije stigle svojim kućama

09.10.2015.
Ovogodišnji hadždž koji je sproveden u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice Srbije, uspješno je završen

Hadžije Rijaseta IZS zijaretile Uhud, mesdžid el-Kuba i el-Kibletejn

06.10.2015.
Hadžije Rijaseta Islamske zajednice Srbije borave u Medini i provode vrijeme u obilasku znamenitih mjesta u ovom gradu i njegovoj okolini, ibadete u džamiji Božijeg poslanika Muhammeda, a.s., te se pripramaju za povratak svojim kućama.

Hadžije Rijaseta Islamske zajednice Srbije stigle u Medinu

03.10.2015.
Hadžije u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice Srbije ušle su u Medinu i smjestile se u hotelu, koji je udaljen nekoliko stotina metara od džamije Poslanika, a.s., u kojoj su već obavili prve namaze, saznajemo od jednog od vodiča.

Bajramska čestitka Reisu-l-uleme Adem ef. Zilkić

23/09/2015
Mi danas vraćamo pamćenje na dan kada je naš praotac Ibrahim, a. s., posijao sjeme nade u dolini Meke. A nada je vjera. Vjera podstiče čovjeka da smjelije i hrabro ide naprijed. I zato vjeru čovjek treba da traži u sebi, da je razgara kao plamen. Vjera je nepresušna, neiscrpna moć koja nema granica.

Bajramska čestitka

23/09/2015
Povodom dolaska najvećeg islamskog blagdana, Kurban bajrama, svim vjernicima i vjernicama, u ime Mešihata IZ-e Sandžaka i u svoje lično ime upućujem najsrdačnije čestitke sa željom da bajramski dani budu provedeni u miru, zdravlju, rahatluku, darivanju i međusobnom posjećivanju i zbližavanju.

HADZ, 2015.

27/09/2015
 

Godina dana od preseljenja na ahiret hafiza Izeta ef. Mašovića

09.09.2015
U četvrtak, 10.09.2015. iza podne namaza u hadži Šefkovoj džamiji proučena je hatma za dušu dugogodišnjeg imama ovog džemata, hafiza Izeta ef. Mašovića, koji je prije tačno godinu dana preselio na ahiret.

Savjeti hadžijama - podjela ihrama i putnih torbi

02.09/2015.
Odlazak na hadž je najznačajniji događaj u životu svakog vjernika, a da bi se ovaj obred obavio što je moguće potpunije i ispravno, potrebno je ozbiljno se pripremiti.