Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Video

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

AKTUELNO

IZETBEGOVIĆ: Podržavao sam Zukorlića, ali sam očigledno pogriješio

Uvijek sam podržavao jedinstvo islamske zajednice i nastavit ću tako. Podržavao sam i Muamera Zukorlića, ali sam, očigledno, pogriješio.

Neki cete da poginete, a neki cemo da se vratimo

12/05/2011
............................ K   O   L   U   M   N   A ..............................

SAFET SOFTIĆ: Rano je za novog reisa, a Zukorlić ima dovoljno posla i bez BiH

Safet Softić, novoizabrani predsjednik Sabora IZ BiH danas je u gostovanju na Federalnom Radiju izjavio da je rano za novog reisa i da javnost ne treba nasjedati na špekulacije o tome kako će sandžački muftija Muamer Zukorlić zamijeniti Mustafu Cerića.

UČINIMO SVE DA SANDŽAKOM ZAVLADA TRAJNI MIR

05/05/2011
Na poziv džematlija (vjernika) porijeklom iz Sandžaka i bivših jugoslovenskih republika, reisu-l-ulema Adem ef. Zilkić je od 23. aprila do 3. maja 2011. godine boravio u Sjedinjenim Američkim Državama.

MEKTEB JE OGLEDALO NAŠE SVIJESTI

24/04/2011
U subotu 23.04.2011.godine u prostorijama džamije u Bajevici, održana je svečanost polaznika mektebske nastave u povodu završenog drugog tromesječja, školske godine.

Razgovor sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice Srbije Ademom Zilkićem

17/04/2011
Potpisivanjem Protokola o saradnji Državnog univerziteta „Šerif Hidajat" u Džakarti sa Fakultetom islamskih nau­ka u Beogradu 8. aprila završen je prvi međureligijski dijalog Indonezije i Srbije, u kome su sa srpske strane, uz Islamsku zajednicu Srbije, učestvovali predstavnici svih religija. Bila je to prilika za razgovor sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice Srbije Ademom Zilkićem.

ISLAMSKA ZAJEDNICA SRBIJE UČESTVOVALA NA KONFERENCIJI

10/04/2011
Konferencija "Prvi međuvjerski dijalog Srbije i Indonezije",na temu multikulturalnost i tolerancija i saradanja dviju država, koju organizuje Ministarstvo vjera i dijaspore, zajedno sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije i ambasadom Indonezije u Beogradu je organizovana od 7. do 9. Aprila. 

MEĐUVERSKI DIJALOG SRBIJE I INDONEZIJE

07/04/2011
U Palati Srbija danas počela trodnevna međunarodna konferancija pod nazivom ''Prvi međuverski dijalog Srbije i Indonezije''na kojoj će o verskim temama razgovarati predstavnici veroispovesti zastupljenih u svetu - muslimani, hrišćani ( pravoslavci, rimokatolici, protestanti) , jevreji i hinduisti.

DRUŽENJE REISU-L-ULEME SA PRIJEPOLJSKIM PRIVREDNICIMA

29/03/2011
U subotu 26.03. 2011. godine, u maloj sali hotela „Mileševa" održan je sastanak reisu-l-uleme Adema ef. Zilkića i muftije sandžačkog Hasiba ef. Suljovića sa prijepoljskim privrednicima, predstavnicima političkih stranaka, javnog i kulturnog života i predsjednicima džematskih odbora IZ-e Prijepolje.

PRIJEPOLJE - Tribina u Domu kulture

26/03/2011
U subotu 26. 03. u maloj sali Doma kulture organizovana je tribina na temu „Međuljudski odnosi u Islamu". Predavanje je održao mr. Muhamed ef. Demirović a učešće u programu ponovo je neizostavno uzeo i hor Medžlisa Firdews.

Islamska zajednica Srbije:"Takmičimo se u dobru, a ne u zlu"

14/03/2011
Naš zadatak je, dakle, da olakšamo razumijevanje vjere, a ne da to otežavamo; da halal (dozvoljeno) ne proglašavamo haramom (zabranjenim), niti haram halalom; da poučavamo ljude vjeri, a ne da im sudimo; da privlačimo ljude u vjeru, a ne da ih odbijamo od vjere; da služimo vjeri, a ne vjera da služi nama.

Medžlis IZ-e Prijepolje - DOBRO NAM DOŠ'O PEJGAMBERE

19/02/2011
Pod ovim sloganom Medžlis islamske zajednice Prijepolja,sa nekoliko izuzetnih programa i na nekoliko mjesta ,se pridružio milionima muslimana širom svijeta koji su na ovakav i slične načine iskazali svoju veliku zahvalnost, Uzvišenom Stvoritelju, na počasti dina i počasti slanja najodabranijeg čovjeka čovječanstva, i svoju veliku ljubav prema najodabranijem čovjeku, resulullahu Muhammedu s.a.w.s..

Islamska zajednica Srbije najstarija Islamska zajednica na Balkanu

23/01/2011
Mi hoćemo i možemo, ako Bog da, napraviti takvu Islamsku zajednicu u kojoj će svaki musliman osjećati radost i sigurnost, u kojoj će svako ostvariti svoje pravo i znati izvršavati svoje obaveze. Naša pažnja bit će posebno usmjerena na odgoj i obrazovanje muslimanske porodice, na jačanje zajedništva u džematu, na unaprjeđenje nauke o vjeri u školama, na razvijanje javnih medija ...

DJECA IMAJU SVOJA PRAVA KOJA IM NE SMIJU BITI USKRAĆENA

27/12/2010
Djeca su najveća radost i nada svakog čovjeka, međutim, od njihovog rođenja pa do punoljetstva, a i nakon toga roditelji daju dio sebe svom potomstvu, jer ih na to goni ljubav. Djeca imaju svoja prava koja su utemeljena u Božijem zakonu, a i svjetovnom, koja im ne smiju biti uskraćena.

Hadžije stigle svojim kućama

05/12/2010
Ovogodišnji hadždž  koji je sproveden u organizaciji Ureda za hadždž  Rijaseta Islamske zajednice Srbije, uspješno je završen. 

Otvoren razgovor Reisa Zilkića i novinara

06.11.2010
Grupa stranih novinara akreditovanih u Srbiji i novinara domaćih redakcija koja je u organizaciji Medija centar Beograd i NVO "URBAN-IN" ove sedmice boravila Novom Pazaru posjetila je u četvrtak sjedište Rijaset IZ-e Srbije i razgovarala sa reis ul ulemom Ademom ef. Zilkićem, saopšteno je iz Rijaseta.

Muslimanima najpotrebnije jedinstvo

19/05/2010
Vjernik, musliman, Bošnjak, Sandžaklija koji živi u državi Srbiji i predvodi muslimane, čovjek koji pored svih verbalnih i fizičkih napada ne daje kompromise u vezi ustrojstva Islamske zajednice, ali je za sve ostalo spreman da razgovara. Hodžama koji hoće da se bave politikom poručuje da prvo skinu ahmediju. Ističe da mu nije potrebna podrška koja nije na osnovama vjere i vjerskog kodeksa i da za naše probleme nisu krivi drugi već mi sami ...

Muftija Suljović: Muslimanima je pravda u srcu

02/04/2010
-Može zvučati subjektivno, ali balkansko poluostrvo je jedno od najaraktivinijih. Opšte je poznato da Balkan ima veoma važan geostrateški položaj na razmeđi između istoka i zapada, pravoslavlja i katoličanstva, a u njemu su islam i muslimani još od 14 vijeka kao značajan faktor mada je muslimana na ovim prostorma bilo i prije. Ja Balkan posmatram kao bahču punu raznolikog cvijeća. Samo značenje riječi Balkan, med i krv, to prenosi u ...