Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

AKTUELNO

Savjeti hadžijama - podjela ihrama i putnih torbi

02.09/2015.
Odlazak na hadž je najznačajniji događaj u životu svakog vjernika, a da bi se ovaj obred obavio što je moguće potpunije i ispravno, potrebno je ozbiljno se pripremiti.

SANDŽAČKI MUDERIS GODINE: Noći najljepših vazova i učenja Kur’ana

25/08/2015
U ponedjeljak, 24.08.2015. godine, na platou ispred Stambol džamije započeta je manifestacija “SANDŽAČKI MUDERIS GODINE” koju organizuje sektor za da’vu Rijaseta Islamske zajednice Srbije.

HOR “STAMBOL” ODUŠEVIO TURSKU JAVNOST

14/07/2015
Hor “Stambol” iz Novog Pazara je ovog mubarek mjeseca Ramazana, od 03. do 10. jula, 2015. godine, boravio u Turskoj i tom prilikom održao koncerte u četiri grada: Sakarja - opština Serdivan, Kodžaeli - opština Izmit, Izmir - opština Bornova i Balikesir - opština Altıeylül.

KONKURS za prijem učenica u I (prvi) razred “Ženske “ medrese u Tutinu

15.05.2015
KONKURS za prijem učenica u I (prvi) razred “Ženske“ medrese u Tutinu, u školskoj 2015/16. godini

KONKURS za prijem učenica u I (prvi) razred “Bakije-hanume“ medrese

14/05.2015
KONKURS za prijem učenica u I (prvi) razred “Bakije-hanume“ medrese u školskoj 2015/16. god.

KONKURS za upis učenika u Sinan-begovu medresu

13/05/2015
KONKURS za prijem učenika u I (prvi) razred Sinan-begove medrese u školskoj 2015/16. g.

ODRŽANA SJEDNICA SABORA IZ-e SANDŽAKA

19/04/2015
U nedjelju, 19.04.2015. godine, održana je sjednica Sabora Islamske zajednice Sandžaka, gdje je na dnevnom redu zasijedanja razmatran izvještaj o radu Mešihata IZ-e Sandžaka, kao i plan budžeta za tekuću 2015. godinu.

Bakije-hanume medresa: Večer ilahija i kasida

U prepunoj sali Doma Kulture u Sjenici, sinoć, 17.04.2015. Bakije-hanume medresa u Prijepolju se predstavila građanima Sjenice.

Kandidatura Adema ef. Zilkića za sada poznata

18/04/2015.
Na osnovu pristiglih prijedloga organa i ustanova Islamske zajednice Srbije za sada je poznata jedino kandidatura Adema ef. Zilkića.

Direktor Sinan-begove medrese posjetio je Sanelu Sadiković, višu službenicu za javno informisanje u Vladi Kosova

NOVI PAZAR – U srijedu, 15.04.2015. godine, delegacija Sinan-begove medrese, koju je predvodio direktor, Mr. Mensur ef. Zukorlić sastala se sa gospođicom Sanelom Sadiković, višom službenicom za javno informisanje u Vladi Kosova, koja radi skoro pet godina u kabinetu Premijera - Kancelarija za pitanja zajednica.  

Sanela Sadiković - Ponos Bošnjaka Kosova

9/4/2015
Mlada Bošnjakinja Sanela Sadiković iz dana u dan sve više napreduje. Ona je jedina Bošnjakinja zaposlena u kancelariji Premijera i jako je uspješna u svom poslu.

TUGA U PRIJEPOLJU: Klanjana dženaza rahmetli Safetu Planiću

PRIJEPOLJE – U prisustvu brojnih građana Prijepolja i drugih sandžačkih gradova, danas je obavljena dženaza namaz rahmetli Safetu Planiću.

BOR DŽAMIJA: Svečana dodjela diploma svršenicima kur’anskog pisma

19/01/2015
U nedjelju, 18.01.2015. godine, sa jacije namaza, u Bor džamiji priređena je svečanost za svršenike kursa arapskog pisma-sufare.

Dodjela diploma učenicima islamske vjeronauke

30/12/2014
U subotu, 27. decembra, organizovana je svečanost povodom dodjele diploma učenicima islamske vjeronauke, OŠ „ S. Nemanja“, svršenicima tromjesečnog kursa arapskog pisma-sufare.

Predsjednik Mešihata IZ-e Sandžaka čestitao Kurban bajram

Povodom nastupajućeg Kurban bajrama predsjednik Mesihata IZ Sandzaka,muftija Hasib ef. Suljovic uputio je javnu čestitku.

POSJETA DELEGACIJE IUS BAKIJE-HANUME MEDRESI U PRIJEPOLJU

Delegacija Internacionalnog Univerziteta Sarajeva (IUS) 09.05.2014. posjetila je Bakije-hanume medresu.

Mešihat IZ-e Sandžaka: Otvorene nove prostorije odgojno-obrazovne ustanove Nahla

U prisustvu velikog broja djece, roditelja, predstavnika Rijaseta Islamske zajednice Srbije, predstavnika Mešihata Islamske zajednice Sandžaka, kao i Medžlisa Islamske zajednice Novi Pazar, uz ilahije, kaside i dovu sa džume namaza, 18.04.2014. godine, svečano je otvoreno još jedno obdanište odgojno-obrazovne ustanove \"Nahla\" na novoj lokaciji, u okviru zgrade Sinan-begove medrese u Novom Pazaru.

Islamska zajednica osuđuje pravno nasilje u Egiptu

Povodom smrtne presude za 529 pripadnika Muslimanske braće donijete od strane egipatskih vojnih vlasti, Islamska zajednica izražava zabrinutost i nevjericu, zbog nezapamćene brzine u donošenju presude i velikog broja ljudi obuhvaćenih istom.

Ko i kako je dijelio Islamsku zajednicu i Bošnjake!?

Sve do 1993. godine, postojala je Islamska zajednica bivših republika SFRJ sa najvišim zakonodavnim organom Saborom  i njegovim izvršnim organom Rijasetom na čijem čelu je bio reisul-ulema, rahmetli Jakub ef. Selimoski. Premda je rat uveliko buktio na prostorima bivše Jugoslavije, Islamska zajednica  je bila jedinstvena.

Podjela Kur\\\'ana polaznicima Škole Kur\\\'ana u Sjenici

Sjenica – U nedjelju, 16.02.2014. godine, u prostorijama Nur džamije, u okviru kompleksa islamskog obdaništa u Sjenici podijeljeni su mushafi polaznicima Škole Kur’ana, koje je donirala turska fondacija Zemin Vakfi. A upovodu 1. godišnjice Škole Kur’ana.