Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

AKTUELNO

STAMBOL DŽAMIJA: U SUSRET MJESECU RAMAZANU

01.04.2017.
U Stambol džamiji, kao i diljem svijeta, obilježena je mubarek noć Lejletu-r-Regaib.

SINAN-BEGOVA MEDRESA: KONKURS ZA DIREKTORA

30/01/2017.
Na osnovu Statuta Mešihata IZ-e Sandžaka i Statuta Sinan-begove medrese u Novom Pazaru, Upravni odbor raspisuje:  K O N K U R S za izbor direktora Sinan-begove medrese

Šemaili šerif III

19.12.2016.
Ibn 'Abbas, r.a. , pripovijeda: "Kada se Allahov Poslanik, a.s. , vratio poslije obavljene nužde, donesoše mu hranu i upitaše ga: - Hoæemo li ti donijeti vodu za abdest? -Nareðeno mi je da uzimam abdest kada hoæu da klanjam." Selman , r.a., kazuje: "Proèitao sam u Tevratu da je bereket u hrani kada se poslije jela operu ruke, i upitao sam Allahovog Poslanika, a.s. , o tome. On mi odgovori: - Bereket je u hrani kada se ruke operu prije i poslije ...

Muhammedov, a.s., šemaili šerif II

16.12.2016.
Muhammed b. Sirin pripovijeda: "Kada smo jednom prilikom sjedili kod Ebu Hurejreta, Ebu Hurejre bijaše ogrnut sa dva lanena obojena ogrtaèa. On se useknu jedenim od njih, a zatim primijeti: Vidi, vidi! - Ebu Hurejre se useknu u laneni ogrtaè. Zaista ja sam padao u nesvijest u prostoru izmeðu minbera Allahovog Poslanika, a.s . , I Aišine, r.a., sobe. Tada bi neko prišao i stavio mi nogu na moj vrat misleæi da sam poludio. No, mene nije ...

Bajramska èestitka muftije Hasiba ef.Suljovica

Bajramska èestitka muftije Hasiba ef. Suljoviæa  Povodom nastupajuæeg Ramazanskog Bajrama, u ime Mešihata Islamske zajednice Sandžaka, i u svoje lièno ime, svim pripadnicima Islama 

Mešihat Sandžaka na sjednici donio sljedeæe zakljuèke

4.6.2016
Mešihat Islamske zajednice Sandžaka, na vanredenoj sjednici održanoj dana, 3.6.2016. godine u Novom Pazaru razmatrajuæi aktuelna dešavanja nakon odluka Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije od 29.5.2016. godine, donio je sljedeæe zakljuèke kojima želi obavijestiti javnost o pravom trenutnom stanju u Islamskoj zajednici.

Mubarek noæ Lejletul-berat

20.05.2016.
Osmi mjesec po hidžretskom kalendaru je Ša'ban, jedan od najodabranijih mjeseci u kome je velika prilika za osvajanje Allahove dž.š. ljubavi, milosti i oprosta. Ovaj mjesec neki nazivaju još i el-šehru-l-mu'azam, velièanstveni mjesec.

Reisul-ulema Zilkiæ poziva muftiju Dudiæa na razgovor o bezuslovnom ujedinjenju

21.03.2016
OTVORENO PISMO MUFTIJI DUDIÆU - Pismo prenosimo u cjelosti

SULJO EF. BAHTIC ODRŽAO PREDAVANJE U STAMBOL DŽAMIJI

07/03/2016
U nedjelju, 6.3.2016. god., nakon jacije – namaza, Stambol džamija u Novom Pazaru bila je ispunjena džematlijama koji su željno isèekivali predavanje jednog od poznatijih va'iza, prof. Sulja ef. Bahtiæa na temu „Kako saèuvati sebe i porodicu u vremenu iskušenja“.

Predstavnici najveæih vakufskih fondacija u Turskoj u posjeti Bakije-hanume medresi

11/01/2016.
Direktor Bakije-hanume medrese mr Sami ef. Džeko ugostio je danas, 11.01.2016. godine, sa svojim saradnicima i direktorom Ženske Medrese u Tutinu prof. Nusretom ef. Gusincem, visoku delegaciju predstavnika vakufskih fondacija iz Turske na èelu sa predstavnikom Ilim Yayma Cemiyeti organizacije Salih Sağır-om.

HO “EMANET”: Pomoæ izbjeglicama se nastavlja

08/12/2015.
Rukovodilac HO “Emanet” Dževad ef. Zejneloviæ navodi da je prethodna akcija prikupljanja pomoæi izbjeglicama uspješno sprovedena, ujedno istièe spremnost džematlija da se akcija nastavi na podruèju Mešihata IZ-e Sandžaka

Muftija Hasib ef. Suljoviæ posjetio azilante u Preševu

03/12/2015.
U organizaciji Mešihata IZ Sandžaka i humanitarne organizacije Emanet prikupljena je i dostavljena pomoæ u vidu hrane odjeæe i obuæe azilantima u Preševu.

HUMANITARNA ORGANIZACIJA “EMANET” POMAŽE IZBJEGLICAMA

19/11/2015.
Svakodnevno posmatramo preko medija muke i stradanja izbjeglica koji prolaze kroz našu zemlju, a imajuæi u vidu da se nalazimo pred još hladnijim zimskim danima.

Islamska zajednica osuðuje ispisivanje islamskih simbola na kapiji crkve u Novom Pazaru

04/11/2015.
Mešihat islamske zajednica Sandžaka osuðuje ispisivanje islamskih simbola na kapiji crkve u Novome Pazaru i taj èin smatra atakom na vjerska prava i slobode

HADZ, 2015.

27/09/2015
 

Godina dana od preseljenja na ahiret hafiza Izeta ef. Mašoviæa

09.09.2015
U èetvrtak, 10.09.2015. iza podne namaza u hadži Šefkovoj džamiji prouèena je hatma za dušu dugogodišnjeg imama ovog džemata, hafiza Izeta ef. Mašoviæa, koji je prije taèno godinu dana preselio na ahiret.

Savjeti hadžijama - podjela ihrama i putnih torbi

02.09/2015.
Odlazak na hadž je najznaèajniji dogaðaj u životu svakog vjernika, a da bi se ovaj obred obavio što je moguæe potpunije i ispravno, potrebno je ozbiljno se pripremiti.

SANDŽAÈKI MUDERIS GODINE: Noæi najljepših vazova i uèenja Kur’ana

25/08/2015
U ponedjeljak, 24.08.2015. godine, na platou ispred Stambol džamije zapoèeta je manifestacija “SANDŽAÈKI MUDERIS GODINE” koju organizuje sektor za da’vu Rijaseta Islamske zajednice Srbije.

HOR “STAMBOL” ODUŠEVIO TURSKU JAVNOST

14/07/2015
Hor “Stambol” iz Novog Pazara je ovog mubarek mjeseca Ramazana, od 03. do 10. jula, 2015. godine, boravio u Turskoj i tom prilikom održao koncerte u èetiri grada: Sakarja - opština Serdivan, Kodžaeli - opština Izmit, Izmir - opština Bornova i Balikesir - opština Altıeylül.