Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

Kamen temeljac za izgradnju džamije u Veljem Polju, MIZ Tutin

TUTIN – Učetvrtak, 19.03.2014. godine, u Medžlisu Islamske zajednice Tutin, džemat Velje Polje postavljen je kamen temeljac za izgradnju još jedne džamije.

Pored imama i rukovodstva Odbora IZ-e Tutin, svečanosti su prisustvovali reisul-ulema Islamske zajednice, Adem ef. Zilkić i muftija sandžački Hasib ef. Suljović, zatim predstavnici opštinskih vlasti predvođeni predsjednikom opštine Tutin Šemsudinom Kučevićem i veliki broj džematlija.

Program je započet sa bismilom i Kur’anom, za hajirli početak najhajirnijeg posla, izgradnje džamije, u izvedbi hfz. Edib ef. Pepića.

U nastavku programa hor Multimedijalnog Centra EN-NUR izveo je nekoliko ilahija, nakon čega se skupu obratio reisul-ulema Islamske zajednice Srbije Adem ef. Zilkić.

Reisul-ulema je u svom obraćanju, između ostalog rekao: “za nas muslimane, Bošnjake, džamija nije samo kamen i munara, nije samo graditeljska vještina. Džamija je odraz  naše  duše i  izraz  našeg  islamskog duha. Zato podizanje džamije i uspostavljanje munare nije puki čin stavljanja kamena na kamen, već je to naše duhovno uzdizanje i bitna oznaka naše slobode bez koje naš život ne bi imao nikakvog smisla.

Džamije se, dakle, podižu radi ljudske potrebe da nađu mir za dušu i da ožive volju za životom, ne bilo kakav, već život dostojan čovjeka, a to znači, prije svega, život u slobodi od straha od onih koji ne poštuju život kao dar Božiji i život, u slobodi od bijede onih koji prodaju čast i ugled naroda svoga.

      -Džamija znači susret ljudi na mjestu gdje se izliva Allahova milost i pomoć;

      -džamija znači spajanje pokidanih veza među ljudima;

      -džamija je mjesto na kome se razlike pojedinaca pretvaraju u snagu jedinstva jednog naroda;

      -džamija je prag koji čovjek treba preći u svojoj  prolaznosti do vječnosti svoje duše;

      -džamija znači slivanje volje u rezvoar iz kojeg se napaja moć duha jednog naroda.

Džamija je sve to, posebno danas, kad su pokidane važne veze u društvu i javnom životu.

Džamija je sve to i kad se zna da su razlike pojedinaca u našem narodu toliko velike da izazivaju težak bol i pretešku patnju u našoj duši.

Nakon obraćanja reisul-uleme, muftija Suljović je proučio dovu za hajirli i berićetan početak izgradnje džamije, moleći  Allaha dž.š. da nam očisti nijete, ukabuli i dadne berićeta u životima.

Kamen ploču postavili su reis Zilkić, muftija Suljović, predsjednik Kučević i glavni imam hfz. Mašović.