Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

Ko i kako je dijelio Islamsku zajednicu i Bošnjake!?

Sve do 1993. godine, postojala je Islamska zajednica bivših republika SFRJ sa najvišim zakonodavnim organom Saborom  i njegovim izvršnim organom Rijasetom na čijem čelu je bio reisul-ulema, rahmetli Jakub ef. Selimoski. Premda je rat uveliko buktio na prostorima bivše Jugoslavije, Islamska zajednica  je bila jedinstvena.

 

 

Međutim, te godine, posljednji i konačni udarac jedinstvu IZ-e u SFRJ zadao je Mustafa Cerić izvodeći puč sa grupom istomišljenika, što je izazvalo lančanu reakciju u ostalim republikama. Formirana je Islamska zajednica Makedonije, Kosova, Crne Gore i td.

 

 

Evidentno da su podjele medju muslimanima ovih prostora, tada započete, ostale do današnjeg dana.

 

 

Nakon toga, grupa imama  iz Sandžaka pokrenula je inicijativu za formiranje Mešihata IZ-e Sandžaka, čiji je predsjednik bio tadašnji glavni imam Odbora medžlisa IZ Tutin, Adem ef. Zilkić, a sekretar inicijative Hasib ef. Suljović, imam Altun alem džamije u Novom Pazaru.

 

 

Ta inicijativa je imala za cilj da u teškim vremenima za Bošnjake ove regije organizuje vjerski život, objedini sve odbore Islamske zajednice i time da doprinos zaštiti muslimana koji su se iz straha uveliko iseljavali iz Sandžaka.

 

U nekim odborima je bilo opstrukcija spomenutoj inicijativi, kao što je bio slučaj sa novopazarskim Odborom Islamske zajednice, čiji  je “vlasnik” Hajro Tutic,  saradnik Miloševićevog kao i predhodnog  komunističkog režima, bio protiv inicijative formiranja Mešihata Islamske Zajednice Sandžaka, jer je želio osigurati amnestiju za počinjene zloupotrebe Islamske zajednice, posebno vakufske imovine, i eventualno, obezbijediti sebi poziciju u budućoj organizaciji.

 

 

Međutim, i pored opstrukcija Hajra Tutića i njegovih istomišljenika, 30. septembra 1993. godine održana je osnivačka skupština na kojoj su izabrani članovi  i predsjednik Mešihata Islamske zajednice Sandžaka.

 

Gledano sa ove distance, spomenutom Tutiću je bilo jasno da ne može zaustaviti formiranje Mešihata jer je bošnjački narod želio i tražio formiranje ovakve institucije, međutim, izborom Muamera Zukorlića za predsjednika Mešihata očekivalo se da će kako je i najavljivao raščistiti sa praksom takvih moćnika koji su zloupotrebljavajući vakufsku imovinu ucjenjivali imame, tražeći od njih da podržavaju Miloševića. Nažalost, ubrzo po osnivanju Mešihata, Muamer Zukorlić i Hajro Tutić postaju najbolji saradnici i najveći prijatelji, što je očiti dokaz sklapanja dila između ovog dvojca. Ovim je praksa zloupotrebe i manipulacije Islamskom zajednicom i njenim resursima još više intenzivirana.

 

 

Mešihat je u početku obuhvatao i Odbore islamskih zajednica iz crnogorskog dijela Sandžaka, ali su oni kratko ostali u njemu zahvaljujući, između ostalog i autokratskom ponašanju Zukorlića.

 

 

Ubrzo nakon stupanja na funkciju predsjednika Mešihata IZ Sandžaka, Zukorlić svoje megalomanske ambicije za apsolutnom vlašću u Sandžaku pokušava da realizuje kroz kontakte sa domaćim i inostranim faktorima u Beogradu…

 

(Nastavit će se…)