Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

Reisul-ulema primio ambasadora Republike Turske

Danas je u svom Kabinetu, reisul-ulema Islamske zajednice Srbije, Adem ef. Zilkić, primio ambasadora Republike Turske u Beogradu, Mehmet Kemal Bozaja sa saradnicima.

 

Cilj posjete njegove Ekselincije Novom Pazaru je otvaranje sajma tekstila i posjeta svim predstavnicima Bošnjaka i muslimana u Sandžaku.

 

Gospodin Bozay se interesovao za situaciju u Sandžaku vezanu za predstojeće parlamentarne izbore, te viđenje Reisul-uleme, aktuelnih prilika u Sandžaku i šta je to na čemu se treba staviti akcenat nakon izbora.

 

Reisul-ulema je istakao da situacija u Sandžaku nije dobra jer su se ponovo aktuelizirali sukobi unutar dvije najjače bošnjačke partije, a da je dodatne tenzije izazvala koalicija treće političke partije, koja se na žalost predstavlja kao Islamska zajednica, sa partijom koja podržava opredjeljenje koje je u potpunosti suprotno načelima islama i uopšteno tradiciji Bošnjaka.

 

Ambasador i Reisul-ulema su se saglasili da je u interesu Bošnjaka, a samim tim i svih muslimana na teritoriji Srbije da se postigne maksimum jedinstvenog djelovanja i da bošnjački glasovi budu usmjereni ka autentičnim predstavnicima Bošnjaka, što će u velikoj mjeri pomoći realizaciji Zakona o manjinama i poboljšanju statusa manjinskih zajednica u Republici Srbiji, te da je izuzetno važno da što više bošnjaka bude zastupljeno u Pralamentu, koji će tokom pregovora Srbije sa Evorposkom unijom govoriti o problemima sa kojima se Bošnjaci i muslimani u Srbiji susreću i na taj način sukladno evropskim zakonima poboljšati status manjinskih naroda i pravo na slobodu ispovjedanja vjere.

 

Reisul-ulema je rekao da će Islamska zajednica ostati na svom kursu nemiješanja u politiku, ali da će imami i svi službenici apelovati na džematlije da ne podliježu provokacijama i da izbori trebaju proteći u jednoj fer i demokratskoj proceduri.

 

Reisul-ulema Islamske zajednice Srbije, Adem ef. Zilkić pozvao je političare da vode korektnu kampanju i da u svojim predizbornim govorima ne koriste ružne riječi već da čuvaju čast i dostojanstvo političkih rivala, jer nas tome vjera uči.

 

 

INFORMATIVNA SLUŽBA IZS