Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Video

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

Održana svečanost povodom nove hižretske godine

18/12/2009
U povodu dočeka Nove hidžretske 1431. godine, Odbor Medžlisa Islamske zajednice Novi Pazar priredio je u četvrtak u Bor-džamji sa jacije namaza, prigodan program koji su izveli učenici novopazarske Medrese, kao i imami iz Novog Pazara.
Svečanosti je prisustvovao veliki broj džematlija koji, dirnutni milozvučnim glasovima budućih imama, nisu mogli sakriti svoja osjećanja i zadovoljstvo. Osim džematlija, skupu su prisustvovali direktor i profesori Medrese, kao i visoki predstavnici Rijaseta Islamske zajednice Srbije i Mešihata Islamske zajednice Sandžaka.
Program je najavio i prisutne poselamio imam Bor-džamije i predsjednik Odbora Medžlisa IZ-e Novi Pazar h. Nezir ef. Salihović, prof.
Prisutnima se, nakon svečanog dijela programa, obratio Muftija sandžački Hasib ef. Suljović prigodnim predavanjem na temu Značaj i uloga hidžre u životu muslimana danas, a posebno je istakao ulogu vjere kao najvažnijeg faktora u svim životnim situacijama; bratimljenje i solidarnost među vjernicima, mirenje zavađenih, korektan i pravedan odnos prema nemuslimanima, koji su temelj zdrave i jake zajednice.
Također je naglasio i nezaobilaznu ulogu džamije i džemata, jer se kroz svakodnevno zajedničko klanjanje namaza i međusobno susretanje, komuniciranje i poučavanje povećava razumijevanje i ljubav među vjernicima, kao nasušnu potrebu muslimana u Sandžaku i šire.
Na kraju je Mr. Sabahudin ef. Višegrađanin, dugogodišnji imam u Novom Pazaru, proučio dovu za hajirli i sretan život u Novoj hidžretskoj 1431. godini.