Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Video

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

Lejlet-ul MIradž odvojio iskrenost od smutnje

20/07/2009
U Hadži Huremovoj (Bor) džamiji u Novom Pazaru je sinoć, nakon akšam namaza, uz prigodni svečanost obilježena noć Lejlt-ul Miradž. Učenjem Kur`ana i ilahija imami sandžačkih džamija su obogatili duhovni program pred okupljenim vjernicima. Jedna od najstarijih novopazarskih džamija je bila premala za sve one koji su svojim prisustvom uveličali svečanost. Pored učenja Kur`ana, imami Rijaseta su učili izvode iz mevluda u kojima se govori o Lejlet-ul Miradžu i ilahije na bosanskom, turskom i albanskom jeziku.
U obraćanju vjernicima vrhovni poglavar muslimana u Srbiji, reis-ul-ulema IZ Srbije Adem ef. Zilkić je pozivajući na ljubav, mir i iksrenost među braćom muslimanima u svom vazu rekao da je Lejlet-ul Miradž odvojio iskrenost od smutnje i upitao da li smutnja među Bošnjacima danas liči poput one kad je Poslanik S.A.V.S. otišao na noćno putovanje.
"Zar nisu jedne druge u laž ugonili, zar nisu jedni drugima o životu radili, zar im nije dostojanstvo ugaženo, zar im nje postojala lična, porodična i imovinska prijetnja? Jesmo li mi u takvom stanju? Kad se gazi dostojanstvo brata, kada se mrzi poput dušmanina, kada hoće da se uništi kao što su mušrici htjeli muslimane da unište? Zašto, zato što je smutnja u našim srcima i ne mogu oni iskreni, bez ilhama Allah dž. š. prepoznati. Da bi se do toga došlo mnogo strpljivosti treba. Time nas Allah dž.š. kuša jesmo li isti kao oni što blate, što mrze. Jesmo li i mi smutljivci, a pretvaramo se da nismo. Zato je važno istrajat. I noćašnja noć, i naš život, i naše osvrtanje Ku`ranu, i osvrtanje namazu napraviće jasnu diferencijaciju (odvojit će) između iskrenosti i između sumnje", rekao je reis Zilkić i uputio dovu Allahu dž. š. da iz srca muslimana (ako postoji) izbaci svaki trun smutnje.
"Molim Njega Uzvišenog, kako je uzvisio Allahova poslanika, kako je njegove sljedbenike počastio i nad smutljivcima ih uzvisio da nas izdvoji kako bi smo prepoznali smutnju i kako bi smo se od nje sačuvali. Molim Uzvišenog Stvoritelja da između nas raširi bratrsku ljubav kao najveću vatru za smutnju i razdor. Molim Allaha dž.š. da Bošnjaci prepoznaju smutnju i stanu na put istine.Svako drugačije opredjeljenje, koje ne bude u ime Allaha, za rad drugih ciljeva, biće pogubno za sve nas pa makar jedni bili na putu istine. Zato trebamo imati sve više, nas Bošnjaka na putu istine, s gnušanjem gledati na smutnju. Ne osuđivati ih alih ih se treba čuvati u upućivati dovu da smutljivci jednoga dana budu iskreni kao što su poslije Miradža bili iskreni saborci Poslanika S.A.V.S.", naveo je reis-ul-ulema u svojoj dovi pred okupljenim vjenicima.
Zajedničku dovu povodom ovih ibadeta proučio je sandžački muftija Hasib ef. Suljović.