Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Video

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

Hadžije boravile na Arefatu, noć će provesti na Muzdelifi

Hadžije koje ove godine obavljaju hadždž u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice Srbije boravile su danas na Arefatu, a noć će provesti na Muzdelifi, potvrdili su vodiči hadžija.
Sve hadžije su zdravo i dobro i bez ikakvih problema su obavili današnje ibadete koji spadaju u najbitnije obrede Hadždža.
‘'Hadž je Arefat'', kaže Muhammed, a.s., čime je želio skrenuti pažnju na važnost ovog hadžskog obreda. U stajanju na Arefatu se najočitije ogleda bjelina hadžijskih ihrama, bogatstvo različitosti hadžija te generalna veličanstvenost ovog uzvišenog skupa.Na Arefatu se zajednički klanjaju namazi, čini zikr, uči Kur'an, sluša zajednička hutba. Tu se sklapaju prijateljstva, upoznaju druge kulture, narodi i običaji. Arefat je mjesto sa koga se ka Allahu dž.š. uzdižu najiskrenije i najljepše dove, iznikle iz srca Njegovih iskrenih i predanih pokajnika.Stajanje na Arefatu specifičan način simbolizira konačni povratak Allahu dž.š., odnosno Sudnji dan i stajanje pred finalno polaganje računa.
Muhammed, a.s., kaže: „Nema dana u kojem Allah više oslobodi robova od Vatre nego što je to dan Arefata." A Gazali u svom Ihjā'u navodi i ovaj hadis: „Postoje grijesi koje može poništiti samo stajanje na Arefatu."
Hadžije su, kako je to potvrđeno prilikom telefonskog javljanja odmah iza zalaska Sunca krenuli u pravcu Muzdelife, koja se nalazi na putu prema Mekki. Kao i Arefat, tako je i cijela Muzdelifa mjesto vukūfa (stajanja), osim doline Vādī Muhassir. Na Muzdelifi će se u jacijsko vrijeme klanjati zajedno akšam i jacija.Naše hadžije će na Muzdelifi klanjati i sabah-namaz te odmah nastaviti za Minu.
Na Mini se nalaze tri mjesta poznata kao džemreta kojima će hadžije obaviti remj (bacanje kamenčića).