Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

U Novom Pazaru obilježena Nova 1434. hidžretska godina

U petak, 16.11.2012.godine, prigodnim programom, uz učenje dova i ilahija, te predavanjem u Bor džamiji u Novom Pazaru na svečan način obilježena je Nova 1434. hidžretska godina.

U programu je učestvovao i hor Sinan-begove medrese, a vjernicima se obratio reisul-ulema, Adem ef. Zilkić, koji je prisutne podsjetio na važnost poruke Nove hidžretske godine ali i same Hidžre, preseljenja Poslanika Muhammeda iz Mekke u Medinu.

Prema riječima Reisul-uleme, obilježavanje ovog datuma u historiji Islama, u široj javnosti manje je poznat i dodao:
"Hidžra je sveobuhvatna žrtva zarad dobra čovjeka, da čovjek živi u istini i pravdi, a da se onemogući zlo, nepravda i zulum. Hidžra je čežnja ljudskih duša, da učini dobro, čime će Allah dž.š. biti zadovoljan".

Reisul-ulema Adem ef. Zilkić ponovio je još jednom spremnost i stav Islamske zajednice Srbije, da mir i jedinstvo vjernika ne mogu imati alternative.

"Ponašanje imama, vjerskih službenika i džematlija u proteklom periodu najbolje potvrđuje da smo željeli promovisati mir i jedinstvo među muslimanima, iako smo bili izloženi najtežim uvredama i napadima.

Rijaset Islamske zajednice Srbije i Mešihat Islamske zajednice Sandžaka su i dalje privrženi ideji ujedinjavanja svih muslimana Sandžaka, Republike Srbije, BiH i šire. Svaki drugačiji i nametnuti način organizovanja Islamske zajednice, koji isključuje učešće zvaničnih predstavnika iste, ne može doprinijeti miru i istinskom jedinstvu muslimana. U realizaciji ujedinjenja muslimana prihvatamo tri standarda: šerijatski, pravni, muslihunski". istakao je Reisul-ulema.

Dovu je proučio sandžački muftija, Hasib ef. Suljović


Pripremila: Amra Đekić