Pocetna

Arhiva vijesti

Prijatelji sajta

Kontakt

ISLAMSKA ZAJEDNICA

Video

Službenici IZ-e

Organizacija

INFO DANA

AKTUELNO

OGLASNA TABLA

RIJASET

MEŠIHAT

MEDŽLIS

MEDRESA

OBDANIŠTE

ZDRAVLJE

Predstavnici hadžija se u Mekki sastali sa turskim reisom Bardakogluom i ministrom Čelikom

25/11/2009
Predstavnici hadžija koji ove godine obavljaju ovu islamsku dužnost u organizaciji Rijaseta Islamske zaednice Srbije prisustvovali su u utorak na prijemu i druženju u diplomatskom predstavništvu R. Turske u Mekki koje je za predstavnike hadžija iz evroazijskih zemalja priredio predsjednik Dijaneta (Reis-ul-ulema Turske) Ali Bardakoglu zajedno sa ministrom u Vladi R. Turske Farukom Čelikom.
Ispred Rijaseta Islamske zajednice Srbije ovom skupu su kao jedini predstavnici hadžija iz Srbije prisustvovali šef ureda za hadž i vođa hadžija mr Muhamed ef. Demirović, šef kabineta reis-ul-uleme IZ-e Srbije i jedan od vodiča ovogodišnjih hadžija Jakub ef. Leković, kao i Lokman ef. Kurtanović. Prijemu je prisustvovao i generalni sekretar SDA Sandžaka Fuad Baćićnin koji ove godine obavlja hadždžd preko Mešihata IZ-e Sandžaka.
Kako je naglasio ministar u Vladi Turske Faruk Čelik zemlje Balkana, Kavkaza i Središnje Azije, su tokom posljednjeg stoljeća bile poprište događaja kojih se stidi čovječanstvo. "Bilo je bolno stoljeća iza nas. Pojava nezavisnih država na ovim prostorima pokazala je da se vjera ne može uništiti." rekao je turski ministar u obraćanju predstavnicima hadžija iz balkanski i srednjoazijskih zemalja.
Naglasivši da Islam sve više osvaja srca ljudi u čitavom svijetu turski reis Ali Bardakoglu je rekao da se svake godine povećava broj hadžija koji dolaze iz naroda bliskih Turskoj.
Delegaciju Rijaseta IZ-e Srbije su ovom prilikom u odvojenim sastancima primilmili turski reis Ali Bardakogluom i ministar Faruk Čelik koji su se u otvorenim razgovorima informisali o uslovima i organiazucji hadždža iz Srbije kao i stanju hadžije koji borave u Mekki. Tokom razgovora od turskih zvaničnika ovom prilikom je najavljena podrška za niz projekata koje priprema Rijaset Islamske zajednice Srbije.
Predstavnici Rijasta i hadžija izrazili su zadovoljstvo i posebnu zahvalnost zbog prijema, a pogotovo zbog susreta sa zvaničnicima Islamske zajednice i Vlade Turske.
Za sve predstavnike hadžija evroazijskih zemalja Konzulat R. Turske- diplomatsko predstavništvo u Mekki je ovom prilikom organizovao ručak.