Organizacija

Službe

AktivnostiISLAMSKA ZAJEDNICA

1319666949_izdogovor.jpg

POMIRENJE NEMA ALTERNATIVU

Bez obzira na glasine koje se javljaju u medijima, svi članovi Mešihata Islamske zajednice Sandžaka kao i svi imami, profesori, vjeroučitelji, mualimi i hatibi, očekuju da će se na islamski, pravičan način sprovesti inicijativa za ujedinjinje, koje će biti najbolje za sve muslimane koji žive u Srbiji, a prije svega u Sandžaku gdje su problemi i najprisutniji

rijaset.jpg 

  
halalagencija.jpg
regionalna.png
fin.jpg
anadolijaa.jpg
aljazeerebalkans.png

SELAKOVAC: Svečanost polaznika mektebske nastave i polaznika obdaništa “Nahla”

Petak, 17.08.2012, 22:08
U četvrtak, 16.08.2011. godine u džamiji na Jusuf-Potoku u Selakovcu, održana je svečanost polaznika mektebske nastave i polaznika obdaništa "Nahla" povodom mubarek noći Lejletul-kadr i dodjele svjedočanstava o završenim stupnjevima školske 2011/2012. godine.

Mekteb u Selakovcu pokazuje opravdanost postojanja i predstavlja ustanovu koja ulijeva povjerenje, i koji nudi sadržaje snažne duhovne izgradnje djece i roditelja ovog džemata.

Zahvaljujući disciplinovanom radu imama, mu'alima i hatiba, Kasima ef. Derviševića, mekteb u Selakovcu daje rezultate koji su vidljivi i koje sa ponosom treba predstaviti i podržati. Zadovoljstvo je bilo čuti ove mlade duše, kako izgovaraju riječi Kur'anskih sura, kako izražajno recituju, uče ilahije i kaside.

Mekteb je institucija u kojoj se uspostavlja temelj za dalja obrazovanja i uputu na daljem zivotnom putu i podiže svijest kako kod djece,tako i kod roditelja.

Zbog toga je izuzetno važno da roditelji imaju visok nivo svijesti o ovoj odgojno-obrazovnoj ustanovi. Takvu svijest roditelji će imati ako im se prezentiraju uvjerljivi, očiti i poticajni argument koje smo imali prilike večeras vidjeti.

Nema sumnje, Rijaset Islamska zajednica Srbije ima kapaciteta da aktuelizira ovakve, ali i brojne druge opsežnije mjere, koje će današnjem mektebu podariti snagu atraktivne ustanove kontinuiranog formiranja islamske ličnosti.

Kao i svake, tako i ove godine, na području Medžlisa Islamske zajednice Novog Pazara uspješno je realizovana i završena još jedna mektebska godina i sumirani su rezultati i uspjeh na kraju godine, kako u učenju, broju polaznika i redovnosti polaznika.

Najbolje rezultate i uspjeh u odnosu na broj učenika, te na broj upisanih i broj učenika koji su redovno pohađali mektebsku nastavu, ali i na osnovu stepena usvojenog mektebskog gradiva u protekloj mektebskoj godini, pokazali su sljedeći polaznici:

Halilović Amina
Halilović Irfan
Mehmedović Mersija
Radetinac Muhamed
Mavrić Rejhan
Saračević Kadir
Saračević Mahir
Dazdarević Amra

Ovo je bila prilika da se uruče svjedočanstva o zavšenim ispitima za 2011/2012. mektebsku školsku godinu.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve selleme, kaže: "Svi ste vi pastiri i svi ćete biti odgovorni za svoje stado. Čovjek je pastir za porodicu unutar svoje kuće i odgovoran je za njih..."

Preostaje da poželimo našim polaznicima da i dalje hode stazama uspjeha i da nam priređuju još mnogo ovakvih sadržajnih programa.


Pripremila: Nedžarija Sadović


FOTOGRAFIJE NA PROFILU MESIHAT SANDZAKA

Oglasna tabla
Lajkujte nasu facebook stranu da bi ste dobijali nase vijest
Oglasavanje

MULTIMEDIJA
VIDEO
  
Gregorijanski kalendar
Traženje naukeAnketa
Aktuelne vijesti
Hadis

Rekao je Allahov Poslanik, 'alejhis-salatu ves-selam: "Prema ženama se lijepo odnosite, zaista je žena stvorena od rebra, a najiskrivljeniji dio u rebru je njegov gornji dio, ako ga hoćeš ispraviti slomićeš ga, a ako ga ostaviš ostaće kriv, i prema njima se lijepo odnosite". (Muttefekun alejh) Ovaj hadis upućuje na to da je "kavama" naređivanje na dobro na lijep način i odvraćanje od zla s nježnošću i blagošću, a ne na grub način.